Politolog má strach. Z toho, že vláda nepadne

27.06.2011 22:47

Věci veřejné vyhrožují, že pokud jim ODS a TOP 09 nevyhoví a nepodepíší jimi navrhovaný dodatek ke koaliční smlouvě, opustí vládu. Dosud proběhlá jednání nasvědčují tomu, že dodatek do "šibeničního" termínu 30.6. podepsán nebude. I přesto ale podle politologů vláda nepadne. Bohužel.

Politolog má strach. Z toho, že vláda nepadne

Situace ve vládní koalici připomíná již delší dobu bitevní pole. Mír nepřineslo ani nedělní jednání K9, na němž se schylovalo podepsání dodatku ke koaliční smlouvě. Strany vládní trojky ale nezklamaly. Opět se totiž na ničem nedohodly.

SLEDUJEME téma Vládní krize

Příliš spokojeně ohledně hodnocení současné vládní situace nevyhlíží dle aktuálních výzkumů nejen veřejnost, ale ani politologové. Lukáš Jelínek z Masarykovy dělnické akademie si servítky nebere zejména v případě hodnocení Věcí veřejných.

Véčka se učí. Bohužel za pochodu

"Věci veřejné se snaží učit politiku za pochodu. A stále jim to nejde," řekl v pondělním Hydeparku. Véčkám prý nevěří ani co se vyhrožování odchodem z vlády týče.

Vláda podle něho sice tak jako tak nevydrží, nepadne ale ani v den vysvědčení, ani v blízké době.   "Možná to je otázka týdnů, měsíců..." prohlásil Jelínek.

Klaus prý mlží. Krize to je

Ten se na rozdíl od prezidenta Václava Klause domnívá, že v případě vládních půtek už o krizi jde. Klaus přitom v pondělí uvedl, že jde výhradně o spory způsobené odlišností koaličních stran. Krize však podle hlavy státu vypadá jinak.

Skřípe to, to je vše

"Tam je prostě permanentní problém a napětí uvnitř této relativně málo sourodé vládní koalice, ale já bych v té chvíli slovo krize nepoužil. Já myslím, že to skřípání v rámci toho koaličního vládnutí, které zrovna teď nastalo, je podle mého názoru jedna z epizod, které se budou jistě ještě, bohužel, opakovat," zlehčil situaci prezident. Podle Jelínka ale nenazval věc pravým jménem.

Klaus ke vládě: Skřípe to. Ale o krizi nejde

S Jelínkovým hodnocením současné situace souhlasí i politolog Bohumil Doležal. "Obávám se, že to tam budou dál pytlíkovat," uvedl v pondělních Událostech, komentářích s tím, že ani on nepředpokládá, že se Věci veřejné vzdají vládního koryta tak rychle. K vládní škodě.

Náladová Véčka

Občanským demokratům už ale, zdá se, s Véčky skutečně dochází trpělivost. "Požadavky Věcí veřejných se mění každou hodinu, novou koaliční smlouvu odmítáme," uvedl v pondělních Událostech, komentářích člen ODS a bývalý šéf Senátu Přemysl Sobotka.

Kníže: Jednání považujeme za ukončené. Nečas: Nikdo je nedrží

"Nám by stačila původní koaliční dohoda, tam to všechno bylo," dodal občanský demokrat. Pokud ale Věci veřejné budou na podpisu dodatku trvat, ODS se bránit nebude. "Dodatek ano, novou smlouvu ne," zopakoval Sobotka.

Nic nového nechceme, brání Véčkařka

Tomu ale kontrovala místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová. "Jednáme o věcech tři týdny, tři týdny leží stejné požadavky na stole," uvedla v televizi s tím, že ani Véčka netouží po nové koaliční dohodě. Stačí jim prý dodatek a budou spokojené.

Čtěte více:

Fotokoláž: hns
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…