Superhrubá mzda. Prý pitomost. Kalousku, Nečasi, slušela by omluva

28.06.2011 9:59

Především zrušení superhrubé mzdy vítají ekonomové v chystané daňové reformě. Byla to pitomost, za kterou by se duo Kalousek-Nečas mělo omluvit podnikatelům, požaduje stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek. Europoslanec Jiří Havel by rozhodně odzvonil jednotné sazbě daně z příjmu a místo ní by zavedl několik příjmových pásem. Analytik David Marek by zase pomohl státnímu rozpočtu sjednocením DPH na devatenáct procent.

Superhrubá mzda. Prý pitomost. Kalousku, Nečasi, slušela by omluva

Ministerstvo financí předložilo prvního června spolu s resortem zdravotnictví a MPSV do meziresortního připomínkového řízení návrh zákona, jehož cílem je zřízení jednoho inkasního místa.

„To je jednoznačně pozitivní opatření. Odstraní se tím zbytečná agenda a sníží administrativní zátěž," říká pro ParlamentníListy.cz analytik Patria Finance David Marek k jednomu ze stěžejních bodů navrhované daňové reformy. „Jedno inkasní místo měla ČSSD ve svém programu už před lety," naznačuje člen rozpočtového výboru Evropského parlamentu Jiří Havel.

Takto řešené jednotné inkasní místo může situaci ještě zhoršit

„Ale tak, jak je to postaveno, to může administrativu ještě zhoršit. Vznikne sice JIM, ale jednotlivé správy zůstanou. Centralizován bude jen výběr peněz. Když se někdo dostane do maléru, bude jednat s JIMem i příslušnou správou," upozorňuje pro ParlamentníListy.cz stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek, že projekt jeho strany je méně ambiciózní, ale velký skok, který plánuje vláda, hrozí průšvihem.

SLEDUJEME TÉMA Daňová reforma

Souhlasně ekonomové kývají na zrušení superhrubé mzdy. „Šlo jenom o politickou kličku, aby ODS tímto způsobem dodržela svůj předvolební slib z roku 2006. Jiný důvod to opravdu nemělo, nyní se to vrací do normálu," pochvaluje si Marek. „Plán na zrušení superhrubé mzdy nás pobavil. Miroslav Kalousek to před časem vydával za svůj skvělý nápad. Teď tedy přiznává, že šlo o omyl," konstatuje pro ParlamentníListy.cz také europoslanec Havel. Ten především vítá, že se odstraní nesmysl, kdy jsme měli po zastropování odvodů degresívní daň.

Ještě dál jde jeho kolega ze stínové vlády ČSSD Mládek. „Superhrubá mzda je pitomost, a proto čekáme, kdy se za ni vládnoucí duo Kalousek - Nečas omluví, protože ji zavádělo. Ne opozici, ale podnikatelům, kterým vznikly dvojité náklady. Nejdříve při zavádění superhrubé mzdy a teď při jejím rušení," poukazuje Mládek na takřka nezmiňovaný důsledek zavedení superhrubé mzdy. 

Podrobněji:
Kalousek: Daňová reforma očima ministra financí

ČSSD by znovu zavedla daňová pásma

Zaměstnanci musejí počítat s tím, že se jim po daňové reformě zvýší odvody na zdravotní pojištění o dva procentní body ze 4,5 na 6,5 procenta hrubé mzdy. „To podle mě vůbec není nutný krok, daňová reforma by byla přijatelnější bez něj," říká analytik Patria Finance o opatření, s nímž ruku v ruce jde snížení odvodů na pojištění pro zaměstnavatele. Naopak proti zavedení devatenáctiprocentní daně z hrubé mzdy místo 15 procent daně ze superhrubé mzdy nic nenamítá. „Dokonce to je i o něco výhodnější pro zaměstnance, mírně v neprospěch státního rozpočtu. Ale protože i tak patří daňové zatížení v naší zemi k těm vyšším, tak je to v pořádku," dodává Marek.

Místopředseda vlády pro ekonomiku v poslední vládě ČSSD Jiří Havel nepovažuje změnu v dani z příjmu nic, nad čím by jeho strana měla jásat. Ale uznává alespoň, že 19 procent z hrubé mzdy místo 15 procent ze superhrubé představuje rovnější zdanění, než jaké platí dosud. Rovnou daň ale odmítá i v této podobě. „Samozřejmě bychom chtěli zavést několik daňových pásem, jak je běžné jinde v Evropě. Odpovídající byla daňová struktura, jakou měla ČSSD do roku 2006," poukazuje europoslanec, v čem se diametrálně liší pohled pravicové vlády a ČSSD.

Zrušení výjimek pomůže odplevelit daňový systém

Dalším hodně diskutovaným zásahem do daňové reformy je plánované zrušení daňových výjimek. Skončit má například zvýhodnění stravenek, u smluv uzavřených po roce 2012 padne možnost odpočítávat úroky z hypotéky a úvěru ze stavebního spoření„ u stávajících smluv dojde ke snížení maximálních odvodů od základů daně, Kompenzací bude zavedení zaměstnaneckých odpočtů ve výši tří tisíc korun ročně. „Čím více výjimek se zruší, tím lépe. Jen to pomůže odplevelení daňového systému," komentuje to pro ParlamentníListy.cz ekonom Patria Finance David Marek.

„Je to opsáno z našeho programu," poznamenává ke zrušení daňových výjimek Jiří Havel s tím, že ho ČSSD má v programech už dvanáct let. „Ale nikdy se jí to nepodařilo prosadit, stejně jako ODS. Vzpomínám si, jak jsme právě s občanskými demokraty o tom jednali, ale když jsme chtěli zrušit výjimku i pro financování politických stran, tak najednou nechtěli," připomíná ekonom, jenž se podílel na tvorbě všech programů ČSSD v posledním desetiletí. Přesto za hloupost považuje rušení stravenek. „Když poskytnete výjimky všem v podobě zaměstnaneckého paušálu tři tisíce ročně, tak stát přijde o víc, než kdyby stravenky zachoval," míní Havel.

Zastírání zaměstnaneckého vztahu je pro stát obrovským problémem

„Nepokládám za dobrý nápad ani rozdílné podmínky pro zaměstnance a OSVČ. Tím se jen zbytečně podporuje švarc systém a komplikuje to situaci na trhu práce," upozorňuje analytik Marek. Jako problém vnímá tuto záležitost i europoslanec Havel. „Zůstává obrovský rozdíl mezi zaměstnanci a OSVČ. Kde je OSVČ skutečně živnostníkem, tam jsou daňové úlevy odůvodnitelné. Tam kde rádoby OSVČ zastírají zaměstnanecký vztah, tam je obrovský problém," upozorňuje ekonomický expert ČSSD na to, co by jeho strana nejspíš změnila.

Švarc systém je velký problém i podle stínového ministra Mládka. „Všechno navalíme na příjemce mezd. Na ty, co mají do dvojnásobku průměrných mezd a co nemohou uprchnout ze systému. Už nyní pan Kalousek zjišťuje, že se nevybírají daně a pojistné, jak se čekalo, zaměstnanci masově přecházejí na OSVČ. A ministr místo aby to řešil, tak to ještě zhorší," diví se ekonomický expert ČSSD.

Analytik by pomohl státnímu rozpočtu sazbou DPH 19 procent

Analytik Patria Finance hodnotí připravovanou daňovou reformu vcelku pozitivně. „Ale dala se ještě prohloubit, mohlo se více pomoci státnímu rozpočtu. Při plánu sjednotit DPH v roce 2013 na 17,5 procenta by bylo prospěšnější stanovit jednotnou sazbu na 19 procent. Ale jinak většinu opatření daňové reformy pokládám za rozumná," uzavírá Marek.

K věci:

Důchody po reformě: Drábek si svůj spočítal. Teď vy 

Na venkově si jako prasata v žitě nežijeme, vzkazuje Veleba Kalouskovi  

Premiér nahradí škodu, kterou způsobil lidu. Návrh je na stole

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …