Politiku je třeba vrátit z K-něco do vlády a parlamentu

28.06.2011 10:10

Poměrný volební systém v Česku selhal a pokud si občané nevynutí na politicích jeho změnu, budeme odsouzeni navěky sledovat tragikomické představení jako je tato K9, píše Martin Komárek v komentáři pro MF Dnes. Prvním krokem k ozdravení naší politiky je návrat jednání tam, kam patří. Tedy do sněmovny nebo vlády.

Politiku je třeba vrátit z K-něco do vlády a parlamentu

Vyjednávání koaličních špiček si vzal na paškál ve svém komentáři pro MF Dnes Martin Komárek. Ten je přesvědčen, že u nás selhal poměrný volební systém. Vedle známých slabin, jimiž jsou slabé vlády a předsouvání těch, kteří ovládají práci v přítmí stranických sekretariátů, před skutečné osobnosti, vynesly ještě poslední volby do sněmovny klasickou podnikatelskou stranu založenou na reklamě.

Většinový systém sice není samospasitelný, ale v mnoha zemích funguje dobře. „Poměrný systém, který převzala po revoluci země z první republiky, nepochybně selhal. Pokud si občané nevynutí na politicích jeho změnu, jsme tragikomická představení, jako je tato K9, odsouzeni sledovat navěky," píše Komárek.

Ideální prostředí ke koňským handlům

Vedle volebního systému převzala politika z první republiky ještě jeden zlozvyk. Roztodivné platformy vyjednávání o nejdůležitějších věcech mimo rámec ústavy, tedy nikoli ve vládě či parlamentu. Za první republiky se scházeli vůdci demokratických stran a co dohodli, pak nadiktovali svým poslancům vázaným věrností, co mají dělat.

„Naši straničtí vůdci se necítí tak silní v kramflecích, proto k různým jednáním přibírají své nejbližší spojence," vysvětluje komentátor vznik nejrůznějších uskupení. „Různá K-něco jsou ideálním prostředím ke koňským handlům. Neexistuje žádná veřejná kontrola, žádný závazný zápis," nazývá Komárek koaliční smlouvy právně nevynutitelnými cáry papíru.

Jednat v prostředí, které má jasná pravidla

To je podle komentátora ideální prostředí pro pokrytectví, intriky a celkové zbahnění všech vyjednávačů. „Prvním krokem k ozdravení naší politiky je návrat nejdůležitějších jednání do prostředí, které má jasná pravidla a dá se zkontrolovat: tedy do sněmovny nebo do vlády," přesvědčuje Komárek.

K věci:

Nikdo ultimátum VV nebere vážně. Ani TOP 09, ani levice. Natož premiér 

Kníže poslal včera Bártu do háje. Čtěte o vládě v rozkladu 

Kníže: Jednání považujeme za ukončené. Nečas: Nikdo je nedrží 

Foto - koláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…