O vydání Bárty a Škárky poslanci rozhodnou až v září

28.06.2011 19:30

AKTUALIZOVÁNO Předseda mandátového a imunitního výboru Jeroným Tejc uvedl v rozhovoru pro Českou televizi, že budou poslanci řešit vydání svých kolegů Víta Bárty z Věcí věřejných a Jaroslava Škárky zřejmě až na řádné schůzi v září. Podle Tejce výbor požádal o policejní spis.

O vydání Bárty a Škárky poslanci rozhodnou až v září

Členové mandátového a imunitního výboru se dnes sešli kvůli tomu, aby rozhodli o dalším postupu kolem vydání poslanců Bárty a Škárky policii k trestnímu stíhání. Výbor si podle Jeronýma Tejce z ČSSD dnes vyžádal policejní spis k případu poslanců.

Ten může podle Tejce dorazit do sněmovny buď tento pátek nebo v pondělí. O žádosti by mělo být pak rozhodnuto na nejbližší schůzi dolní komory a to na přelomu srpna a září. Na červencové mimořádné schůzi - konkrétně na schůzi 12 a 13  července - to podle Tejce nebude možné, neboť program schůze je pevně dán.  Nelze na ní tak rozšiřovat stanovený program a nehlasuje se na nich ani o zákonech vrácených prezidentem. 

„Zákon stanoví, že do mimořádné plenární schůze nelze vkládat další body", řekl v této souvislosti pro ParlamentníListy.cz Tejc.

„V jiném místě organizačního řádu Poslanecké sněmovny však najdeme, že má žádost o vydání sněmovna projednat na nejbližší schůzi", podotkl dále pro náš web Tejc. Podle něj se však o vydání obou poslanců bude nejspíš hlasovat až po parlamentních prázdninách na přelomu srpna a září, kdy má být svolaná řádná plenární schůze.  "Jsme ale schopni dát stanovisko i 12. července, pokud to bude nutné," podotkl však k tomu Tejc.

Na postup kolem hlasování o vydání poslanců neexistuje ale prý jednotný právní názor. "Kvůli tomu termínu - kdy musí výbor rozhodnout - jsme si prohlédli stanovisko minulých výborů," vysvětlil dále Tejc.

Problém nastal už u policie

Problém podle něj nastal ale na úrovni orgánů činných v trestním řízení, kdy nikdo z policie poslance neinformoval dopředu a žádost o vydání Bárty a Škárky dorazila do kanceláře Poslanecké sněmovny až v pátek pozdě odpoledne. "Kdyby za žádost dorazila o týden dřív, tak mohlo být už o vydání rozhodnuto," podotkl k tomu Tejc v rozhovoru České televize. 

Pokud by sněmovna na některém ze svých jednání skutečně dospěla k rozhodnutí o tom, že Bártu a Škárku zbaví imunity, může je policie obvinit z trestného činu korupce. Pokud ale vydání zamítne, vyloučí stíhání pro příslušný skutek už navždy.

Policie chce Bártu stíhat kvůli tomu, že se údajně snažil uplatit své tehdejší spolustraníky Škárku a poslankyni Kristýnu Kočí. Škárku chtějí policisté stíhat zřejmě v souvislosti s tím, že si údajný úplatek na rozdíl od Kočí nechal. Bárta od počátku tvrdí, že šlo o půjčky. Trvá na své nevině a je přesvědčen o tom, že se to prokáže i při vyšetřování. Škárka pak tvrdí, že si peníze nechat nechtěl.

Peake: Ještě jsme o vydání Bárty na klubu nejednali

„Nic mimořádného se na výboru nedělo. Mandátový a imunitní výbor si teď vyžádal od policie spis", řekla Karolína Peake". Předpokládá, stejně jako předseda Jeroným Tejc, že spis dorazí do sněmovny do konce týdne.

„Věděli jsme, že dnes se bude jednat o organizační jednání", řekla po ukončení výboru Peake. „Jednalo se zatím o standardní postup, takže nic mimořádného se nedělo". Oba poslanci budou přizváni na jednání výboru 12. července.

Na otázku, zda chce být Vít Bárta vydán, či nikoli, Karolína Peake odpověděla, že „tato situace zatím na klubu projednávaná nebyla". „Nejdřív musíme nahlédnout do spisů a seznámit se s nimi, abychom pak mohli dát zprávu do klubů", konstatovala Peake.

K PŘÍPADU:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …