Peake překvapila: O postu dopravy chceme jednat bez TOP 09

29.06.2011 9:39

Vyjednavači Věcí veřejných by se měli skutečně sejít na bilaterální schůzce s premiérem a předsedou ODS Petrem Nečasem. Rádiu Česko to potvrdila první místopředsedkyně nejmenší vládní strany Karolína Peake. S Nečasem mají Věci veřejné jednat o podpisu dodatku koaliční smlouvy. Obsahovat má i personální změny ve vládě.

Peake překvapila: O postu dopravy chceme jednat bez TOP 09

Peake také potvrdila, že předseda VV Radek John už v pondělí informoval ministra dopravy Radka Šmerdu o tom, že musí z čela resortu odejít. Věci veřejné totiž teď chtějí, aby byl v čele úřadu znovu člen jejich strany.

„Radek John seděl hodinu na soukromém jednání s panem ministrem Šmerdou a toto mu oznámil," řekla Peake pro Rádio Česko. „Chtěli bychom, aby ministr dopravy za naši stranu měl plný politický mandát strany Věci veřejné," zmínila dále.

Tuto věc prý ale VV mohou oznámit premiérovi na jednání, u kterého nemusí být zástupci TOP 09. „Měli bychom si to vyříkat s panem premiérem. Nevím zatím ale o tom, že by byl stanoven termín takového jednání," podotkla k tomu Peake.

Související:

„Samozřejmě některá jména padla v souvislosti s projednáváním právě rezignace nebo odvolání pana ministra Šmerdy. Projednávali jsme to jak na předsednictvu strany, tak na poslaneckém klubu. Toto téma řešíme v poslaneckém klubu již od konce května," zmínila dále v rozhovoru pro Český rozhlas šéfka poslaneckého klubu VV.

Bude dnes K9? To neví ani Peake

Zda dnes zasedne koaliční K9, to prý ale vůbec neví. Míváme jednání K9 pravidelně ve středu, zatím ale nebylo potvrzeno, že jednání K9 bude, ale myslím si, že by proběhnout mělo," zmínila k tomu.

VV dali sice výpověď původní koaliční smlouvě a v tuto chvíli běží smírčí řízení. Peake však míní, že VV budou respektovat prohlášení premiéra po jednání výkonné rady ODS, tedy to, že není ochoten jednat o žádné nové smlouvě, ale jen o dodatku.

„Chápu jeho prohlášení, myslím si ale, že je připraven minimálně do 30. června jako premiér této vlády jednat s koaličními stranami. To neříkám jako nějakou výhrůžku, my jsme samozřejmě k takovému jednání připraveni. A doufám, že se s panem premiérem do čtvrtka ještě sejdeme," konstatovala pro rádio dále Peake s tím, že ale neví, jestli to bude jednání o nové koaliční smlouvě. Podle ní ovšem k tomuto aktu nutně nemusí dojít. „Máme ještě na to dva dny, kdy o těchto věcech můžeme jednat," dodala bez podrobností Peake.

Nakonec uvedla, že stále se může stát vicepremiérkou a šéfkou legislativní rady vlády. Ano, tato alternativa je ve hře, ale musím přiznat, že na žádné z K9 jsme se k tomuto tématu vůbec nedostali, právě přes ty programové otázky. Je ale na místě probrat to s panem premiérem," vysvětlila.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…