Vládo, za dva dny možná skončíš. A nikoho to nezajímá

29.06.2011 11:04

Dva dny před vypršením ultimáta Věcí veřejných, které může znamenat konec trojkoaličního vládnutí, se tomuto tématu celostátní deníky takřka nevěnují, přinejmenším ne na titulních stranách. Mediální odborníci si to vysvětlují tím, že v pád vlády nikdo nevěří, protože výhrůžek nejmenší koaliční strany bylo už tolik, že tu poslední už nikdo nebere vážně.

Vládo, za dva dny možná skončíš. A nikoho to nezajímá

Předposlední den před možným koncem koaliční smlouvy, které Věci veřejné podmíněně vypověděly k 30. červnu, se celostátní deníky téměř vůbec nezabývají hrozbou rozpadu koalice a případným rozkolísáním politické scény. Zmiňují jen, že se představitelé všech tří stran rozjeli do všech koutů země, ale spolu se nesetkali.

Nezájem sdělovacích prostředků ale vůbec nepřekvapuje mediální odborníky. „Je to dáno atmosférou. V pád vlády nikdo moc nevěří. Veřejnost ani média. Nevíra je dána tím, že nikdo by nemohl vykreslit pozitiva tohoto pádu," říká pro ParlamentníListy.cz Jefim Fištejn, dlouholetý politický komentátor Rádia Svobodná Evropa a později také šéfredaktor Lidových novin.

Na hrozby VV nikdy nedošlo, nečeká se to ani nyní

Zdůvodňuje to tím, že Věci veřejné by se za současné situace do příští sněmovny nedostaly, TOP 09 si ještě nesplnila cíl být nejsilnější stranou na pravici a ani pro ODS by předčasné volby nebyly výhodné. „Z toho důvodu by byl plán vlády iracionálním činem, proto se o dění kolem ultimáta VV Češi nestarají," vysvětluje Fištejn.

„Těch výhrůžek Věcí veřejných už bylo tolik, že se není co divit, že to noviny neberou vážně," přidává se publicista a politický komentátor Karel Hvížďala. Je přesvědčen, že lidi už neustálé půtky vládních stran vůbec nezajímají, protože jich mají plné zuby. „Nikdy se nic nestalo, proč by tomu teď mělo být jinak?" naráží Hvížďala na spoustu bouchnutí do stolu v podání Věcí veřejných, která se ale vždy ukázala jen jako prázdné gesto.

Dění v koalici rozhodně nemá příchuť novoty

Když se dříve objevily spory v koalici, které hrozily jejím rozpadem, křičely to titulky z prvních stran všech deníků, zatímco teď je ticho po pěšině. „Na titulní stranu jde to, co je dost rozpracováno a co má příchuť novoty. Tady není nic nového či zvláštního," vysvětluje Fištejn, proč se média od tohoto tématu zcela odvrátila.

Dnes se má uskutečnit schůzka premiéra Petra Nečase s předsedou Věcí veřejných Radkem Johnem. Nejmenší vládní strana kromě personálních požadavků spočívajících především v křeslech ministerských náměstků chce také do koaliční smlouvy zakotvit čtyři milardy korun navíc pro resort školství a čtrnáct miliard navíc pro Státní fond dopravní infrastruktury.

Výbušný Kalouskův materiál pro poradu ekonomických ministrů

Sejdou se i ekonomičtí ministři, kteří budou projednávat návrh ministra financí Miroslava Kalouska, který vzbudil u představitelů VV takovou bouři nevole. Místopředseda TOP 09 se hájil tím, že ani nejde o materiál pro vládu, ale podklad pro ekonomické ministry, na němž upozorňuje na znatelné dopady některých rozhodnutí v jednotlivých kapitolách státního rozpočtu.

K věci:

Nečas byl varován: John a Bárta budou ničit vládu 

Peake o trojkoalici: Jsem optimista do poslední chvíle 

Nikdo ultimátum VV nebere vážně. Ani TOP 09, ani levice. Natož premiér 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…