Odborář Olejár bez diskuzí: Generální stávka bude. V září

01.07.2011 10:33

O plánované generální stávce se mluví v návaznosti na protestní akce odborářů proti navrhovaným vládním reformám již dlouho. Zatím však nikdy nepadl nějaký konkrétnější termín, byť po posledních dnech se často v této souvislosti skloňuje podzim. Podle informací ParlamentníchListů.cz by se měla generální stávka uskutečnit hned po dovolených - v září. A může být provázena i řadou skutků souvisejících s občanskou neposlušností.

Odborář Olejár bez diskuzí: Generální stávka bude. V září

Háček, který generální stávce dosud zřejmě brání, je jediný. Podle šéfa Asociace samostatných odborů Bohumila Dufka lidé v Česku totiž dosud nejsou připraveni na to, aby vyšli do ulic či byli schopni se zapojit masívně do generální stávky. To by se však mělo během několika týdnů změnit.

"Je třeba je však přesvědčit o tom, aby změnili své postoje, protože situace je velmi vážná. Uděláme tedy v nejbližší době pro to maximum," řekl ParlamentnímListům.cz Dufek. A jeho kolega z ČMKOS Václav Pícl dodává: "Ano, je třeba mít maximální podporu veřejnosti."

Oba oslovení odborářští šéfové o generální stávce hovoří již několik dnů naprosto otevřeně, připouštějí však několikatýdenní časový horizont. Zda to znamená do září, potvrdit nechtěli.

SLEDUJEME téma: STÁVKA

"Situace se mění každým dnem. Jelikož se však vláda nehodlá s námi domluvit a předkládá celou řadu změn bez toho, aby je vůbec s kýmkoli z opozice či odborů projednávala, což bude mít obrovské dopady na většinu českého obyvatelstva, je zřejmé, že generální stávka být za těchto okolností musí. Jsem si však moc dobře vědomý toho, že Češi v tuto chvíli na ni nejsou připraveni, nejsou schopni vyjít hromadně do ulic a vyjádřit svůj nesouhlas. Proto musíme nejprve začít pracovat na tom, aby se to změnilo, a já říkám, že pro to uděláme maximum," uvedl pro ParlamentníListy.cz Dufek.

Čtěte také:


Přesvědčíme lidi a půjdeme do toho, říká i Pícl


Ani místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Václav Pícl generální stávku v budoucnu neodmítá.

"Vládní reformy jsou stavěné bez analýzy společnosti, postavené často třeba mimo jiné i na průměrném platu v zemi, na který ale 60 procent Čechů ani nedosáhne. Co je však větší problém, je doplňování vždy až na poslední chvíli, aby se následně zjistilo, že ono doplnění je zcela zásadní, ale už nebyl čas na něj nějak reagovat. Ostatně našimi konkrétními návrhy na úpravy se stejně nikdo nezabývá. A všechny tyto změny nejvíce odnesou občané v následujících desetiletích - proto je třeba nezbytně proti jejich zavedení něco udělat, dokud to jde. A využít všechny prostředky - tedy i generální stávku, bude-li to nutné. A já přiznávám, že si po posledních dvou jednáních na tripartitě myslím, že to nutné asi bude," připustil Václav Pícl pro ParlamentníListy.cz. Dodal, že však k takovému kroku je nezbytný jeden velmi důležitý faktor - a to maximální podpora veřejnosti.

Čtěte také:

"K tomu, aby se generální stávka vyhlásila, je třeba, aby o ní byli přesvědčeni lidé v co největším množství. My víme, že poslední průzkumy veřejného mínění ukazují, že nás podporuje až 70 procent Čechů, ale pokud padne dotaz na to, zda by se do protestních akcí byli ochotni zapojit, je to číslo nižší - zatím kolem 20 procent. A to je na generální stávku málo. Přitom lidé nechtějí připustit to, že je to zcela legitimní nástroj toho, jak vyjádřit nesouhlas - v mnoha zemích naprosto běžný," upozornil Pícl.

PR agentury zůstanou zřejmě tentokrát stranou

O zapojení PR agentury do toho, aby lidé změnili svůj postoj ke generální stávce, však odbory neuvažují. Možná i proto, že jde o drahou záležitost, jak si mohli ověřit odboráři při protestní akci lékařů Děkujeme, odcházíme. Ta je vyšla na tři a půl milionu korun.

Přesto bez akce čekat do podzimu nemíní. Shodli se pro léto na několika dalších krocích proti vládě. V létě by mělo jít o demonstrace a protestní pochody, poté prý může dojít na další nátlakové akce.

Občanská neposlušnost bude a s ní i generální stávka - nedá se nic dělat

"Nedají se vyloučit ani protesty formou občanské neposlušnosti a stávek, počítáme, že v září se uskuteční i ta generální," řekl ParlamentnímListům.cz Luboš Olejár ze Svazu pacientů, který je zároveň také šéfem výboru odborů DP Praha. To, v jaké formě by občanská neposlušnost probíhala, nespecifikoval.

Čtěte také:


Ačkoli termín generální stávky upřesnit nechce ani předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil, i on připouští, že k ní může s velkou pravděpodobností dojít. Přesto je zdrženlivější a bere zřejmě v úvahu fakt, že lidé krátce po prázdninách a dovolených nemusejí být na takový razantní krok ještě připraveni. "Já bych ji vyhlásil ve chvíli, kdy budu cítit, že je u lidí podpora pro takový druh protestu. Pak bych neváhal ani minutu," odpovídá proto zatím vyhýbavě Zavadil.

Váhavost odborů při vyhlášení generální stávky chápe i politolog Zdeněk Zbořil. Podle něj si totiž odbory nemohou dovolit hrát vabank ani o mediální přízeň.

Politolog - dokud odbory nezískají sympatie veřejnosti, generální stávku si nedovolí

"To si prostě nedovolí, riskovaly by tím v podstatě vše. Úspěšná protiofenzíva vlády na každou stávku jsou argumenty o napáchaných ekonomických škodách stávkou způsobené. To u lidí zabírá a svá stanoviska pod dojmem této informace mění," zdůraznil Zbořil. Podpora veřejnosti, kterou zatím odbory mají, se tak podle něho dá zase velmi rychle ztratit.

"Stačí málo, třeba si jen představit, kdyby bývalo došlo k avízovaným blokádám cest v Praze, jak by lidé zlomili nad odbory hůl, kdyby se kupříkladu sanitka kvůli balíku slámy přes cestu nedostala včas k pacientovi a on zemřel? Média by z něj udělala národní oběť a odboráře by zavrhla," uzavřel pro ParlamentníListy.cz argumentaci toho, proč je nutné skutečně nejprve získat sympatie médií a veřejnosti, politolog.

 Čtěte také:


A oč odborářům jde? Co by vlastně mohlo generální stávku a letní protesty zastavit? Odbory kritizují vehementně připravované vládní reformy. Poukazují na to, že podle nich totiž prohloubí finanční krizi lidí v České republice. Zatím vyhlásily v červnu jednu stávku, při které zastavily v Česku dopravu na železnicích, ve větších městech z velké části také MHD, v Praze poprvé v historii i metro. Přesto dosud ve svém tažení proti reformám neuspěly. Například první část zdravotní reformy byla již poslanci schválena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…