Antimonopolní úřad zrušil tendr vnitra na telekomunikace za miliardu

29.06.2011 22:31

AKTUALIZOVÁNO Smlouvy na rok a půl byly v hodnotě přes 1,6 miliardy korun. Tendr byl podle úřadu špatně zadán a ministerstvo vnitra tak porušilo zákon.

Antimonopolní úřad zrušil tendr vnitra na telekomunikace za miliardu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil řízení na veřejnou zakázku ministerstva vnitra na nové rámcové smlouvy na takzvanou komunikační infrastrukturu veřejné správy (KIVS).

Tendr na nové kontrakty na KIVS ministerstvo vypsalo loni v prosinci. Smlouvy měly být na 18 měsíců v hodnotě přes 1,6 miliardy korun - 1,5 miliardy korun za datové služby a 125 milionů za hlasové služby. Vnitro podle antimonopolního úřadu při zadávání zakázky porušilo zákon.

"Rozhodnutí není dosud pravomocné a může být proti němu v zákonné lhůtě podán rozklad," podotkl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Vnitro rozhodnutí úřadu nechtělo komentovat s tím, že je zatím neobdrželo. Dříve uvedlo, že podmínky výběrového řízení jsou podle něj v pořádku. Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc sdělil, že zpráva o rozhodnutí ÚOHS nepřekvapila. Jde podle něho o důsledek "naprosto nekompetentního vedení resortu za ministrování Radka Johna".

Kubice, odstup

Zároveň vyzval současného ministra vnitra Jana Kubiceho, aby ihned zveřejnil další postup ministerstva.

V současné době služby poskytují Telefónica O2, GTS Czech a konsorcium T-Systems a ČD Telematika. Rámcové smlouvy na KIVS končily k 28. březnu, ministerstvo vnitra kvůli tomu se současnými dodavateli podepsalo přechodné prováděcí smlouvy, které úřadům zajistí telekomunikační služby před podepsáním nových rámcových kontraktů. Účinnost přechodných smluv je do 27. září s možností šestiměsíční opce.

Prohlášení Jeronýma Tejce:

Nepřekvapila mne dnešní zpráva, že antimonopolní úřad (ÚOHS) zrušil výběrové řízení ministerstva vnitra na zajištění komunikační infrastruktury veřejné správy. Je to důsledek naprosto nekompetentního vedení resortu za ministrování Radka Johna.

Na toto riziko jsem ještě na jaře letošního roku opakovaně upozorňoval, protože bylo evidentní, že výběrové řízení a účelové změny v prováděcích smlouvách tři týdny před koncem jejich platnosti byly proti všem standardním postupům a podle některých právních výkladů byly i proti zákonu.

Vyzývám ministra Jana Kubice, aby ihned zveřejnil postup, jaký ministerstvo vnitra zvolí, protože následky takzvaného komunikačního blackoutu mohou být nedozírné.

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra za ČSSD



Psali jsme:
Tendr ČSÚ na sčítání lidu byl v pořádku, rozhodl antimonopolní úřad
Telefónicu O2 prověří ÚOHS. Kvůli rychlému internetu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…