Expředseda ČD Cargo se zhádal s odborářem: Vás štve nízký plat, že?

29.06.2011 21:54

Podle odvolaného předsedy představenstva ČD Cargo Jiřího Vodičky je systém odměňování v této společnosti nevhodný. Sám byl z postu odvolán kvůli nestandardnímu odměňování svých podřízených, kdy měl dát milionové částky svým nejbližším spolupracovníkům a známým.

Expředseda ČD Cargo se zhádal s odborářem: Vás štve nízký plat, že?

"Jestli mne něco dokáže zvednout ze židle, tak je to plýtvání penězi. Promrhal příležitost," komentoval v té době odchod Jiřího Vodičky tehdejší ministr dopravy Radek Šmerda. Vodička i po tomto odvolání ale nepovažuje výše odměn v ČD Cargo za „nemravné".

Uznává ale, že platy jsou zde příliš vysoké, a byl by pro stanovení jasných pravidel. On sám měl dát pěti svým nejbližším manažerům milionové odměny, odůvodňuje to tím, že když nastoupil do společnosti, byly ve výši platů už „vyjeté koleje", tudíž nebylo možné dát vysoce postavenému manažerovi nízkou odměnu. Potřebuje prý totiž takové lidi motivovat.

Související:
Fejk se brání Duškovi: V ČD nejsem cvičenec opic

„Sice je Fejk velká kauza, v celkovém hospodaření to je jen minorita," řekl Vodička v pořadu Hyde Park na ČT na adresu vysokých odměn pro bývalého ombudsmana Českých drah Petra Fejka. Vodička ovšem neuznává, že by měl takový manažer mít nižší plat než třeba hejtman či primátor. „Můj nástupce by měl být odměněn podle toho, jak navýšil zisk," zdůvodňuje své názory.

Například pro někoho na postu Fejka by ale byl při stávající odměně také pro, aby dostal i více práce. Odměny se podle Vodičky nemohou jen tak snížit, leda že by zasáhl stát - a na to je prý zrovna teď vhodná chvíle.

Odborář Dušek vrací úder: Vodička lže

Poté ale v pořadu promluvil odborář Jaromír Dušek, který je například znám svými homofobními výroky na adresu nejvyšších zástupců Českých drah či ministerstva dopravy. Podle Duška Vodička jednoduše lže. Jeho kolegy označil za kamarády a bývalé spolužáky a ani jeden podle něj nemá zkušenosti z oblasti dopravy.

„Vás štve, že jsem vám snížil ten plat, že?" reagoval na jeho výroky Vodička. A ihned zdůraznil, že informace, které Dušek o jeho osobě pouští do médií, jsou nepravdivé - například že sám sobě vyplatil osmimilionovou odměnu. Nato ale přiznal, že mezi pět svých nejbližších manažerů skutečně rozdělil pět milionů korun, přičemž některá vyplácení odměn byla pozastavena.

Věcem veřejným jsme nic nedali

Vodička také odmítá a může prý vyloučit, že by byla spojitost mezi některými penězi z Českých drah a politickou stranou Věci veřejné. Zároveň ale potvrdil, že zatím bylo na mediální agentury vynaloženo 35 milionů korun.

Podle Duškových slov by šlo o více než pětiměsíční zisk společnosti - Dušek totiž tvrdil, že ten se pohybuje kolem 30 milionů. Bývalý předseda představenstva ale následně vysvětlil, že jde celkem o 250 milionů, ovšem 220 z nich bylo použito jako jakási rezerva, která se ale stejně může v případě nouze převést do zisku. Tím ale tažení odboráře Duška, který kdysi prohlásil, že se v Českých drahách „bojí sehnout pro tužku," určitě nekončí.

S názory Jiřího Vodičky sympatizovalo 21 procent diváků, 79 mu dalo "minus".

Čtěte více:
ČD Cargo za pět měsíců v zisku téměř čtvrt miliardy
Pracovat do sedmdesáti nejde, stěžují si strojvůdci
Podezřelé zakázky ČD Cargo prověřuje policie

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…