Někteří zákonodárci nepřiznali včas příjmy. Dostanou pokutu?

01.07.2011 9:55

Ze zákona vyplývá českým poslancům i senátorům povinnost odevzdat majetková přiznání. Poslední možnost letos měli třicátého června a čtrnáct z nich tuto povinnost nesplnilo. Podle zákona mohou dostat pokutu až padesát tisíc korun. Dopadne na ně sankce? Zřejmě ne.

Někteří zákonodárci nepřiznali včas příjmy. Dostanou pokutu?

Do čtvrtka měli čeští zákonodárci odevzdat majetková přiznání. Čtrnáct z nich to však neudělalo a dostali za to upomínku. Prý chybu napraví. Místo upomínání však může přijít na řadu i finanční sankce ve výši padesát tisíc korun. Zprávu přinesl deník Mladá fronta Dnes. Otázkou zůstává, zda takovou pokutu zákonodárce ve svých příjmech nějak výrazně pocítí.

„Já jsem ty kolegy už upomínal a všichni slíbili, že to odevzdají, řekl šéf mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD). Z hlediska zákona se jedná pouze o přestupek a kolegové hříšníků tvrdí, že pokud bude přiznání odevzdáno s denním zpožděním, nehodlají hříšníky lynčovat.

Bokem vydělají miliony

Z formulářů zákonodárců, kteří přiznání odevzdali včas, přitom vyplývá, že mimo práci v parlamentu si přijdou na nemalé částky, mnohdy jde o miliony korun. Předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny David Vodrážka (ODS) např. uvedl, že loni vydělal bokem 2,3 milionu korun za členství v orgánech pražských městských firem či za starostování na Praze 13.

Senátor Tomáš Töpfer přiznal 8,6 milionu korun, které si vydělal jako herec, vysokoškolský pedagog. Většinu částky mu ovšem vydělal pražský hostinec U Kalicha. Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský pak v loňském roce vydělal téměř dvacet milionů korun, a to především na dividendách firmy Phare Service, kterou předal synovi.

Související:

Protěžuje starosta Prahy 13 rodinu? Vodrážkův bratr získal prestižní post

Majetková přiznání poslanců: Prostor k závisti, obdivu i zkoumání

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…