Daniel Landa: Nenechám se umlčet

02.07.2011 7:38

Zpěvák Daniel Landa čtenářům ParlamentníchListů.cz poodhalil více o motivech svého koncertního turné, které plánuje na podzim. Chce varovat před negativními dopady globalizace a štve ho politická korektnost, která umlčuje svobodu slova a je novou cenzurou.

Daniel Landa: Nenechám se umlčet

Turné, které proběhne v listopadu, se jmenuje Vozová hradba. „Nechci školsky vysvětlovat uměleckou symboliku mého sdělení. Sami lidé se mají zamyslet nad tím, proč se to jmenuje Vozová hradba, co všechno může znamenat ten symbol. Navíc účastník koncertu to na místě v souvislosti s písněmi, které zazní a s tím, co já tam řeknu, pochopí ještě lépe," odpověděl populární vlastenecký zpěvák Daniel Landa na dotaz, proč má turné zrovna takový název.

Zazní písně Orlíku?

Vozovou hradbu používali husité jako obranu proti těžké jízdě křižáků a rytířů. Je to ale i název písně proslulé skupiny Orlík z desky OI, v níž se například zpívá: „Ten, kdo spatřil, hradbu z vozů, nepřekročí českej práh!"

téma: Politická korektnost 

Na webových stránkách Daniela Landy je playlist, kde si jeho fanoušci mohou zaškrtnout 25 písní z 50 a ovlivnit tak finální podobu seznamu písní, které se budou na koncertech hrát. Mezi nimi je na výběr právě „Vozová hradba", ale i další vlastenecká píseň Orlíku „Čech" nebo skladba "SOS" varující před masovou imigrací.

Landa ale neprozradil, jestli tyto starší písně Orlíku na turné doopravdy zazní. „To bych ponechal zatím bez komentáře," reagoval stručně na dotaz.

Globalizace nám bere to „naše"

Na propagačních plakátech turné je vzkaz fanouškům: „V době, kdy globalizace pohlcuje a rozpouští evropské národy, hodláme pozvednout prapor. Přestože se nás někteří snaží umlčet, budeme hlasitější a hlasitější. Jsi Čech, tak si toho važ." Landa přiznává, že mu globalizace vadí. Ve smyslu ekonomickém, ale i ve směru postupné ztráty národní kultury, identity a suverenity.

Čtěte také: Daniel Landa: Blaničtí rytíři zachrání národ, když je v sobě probudíme

„Velmi se vytrácí to, o čem můžeme říct, že to je to opravdu ´naše´. Naše vlast nám přestává patřit. O našich zákonech se již nerozhoduje u nás, ale v Bruselu. V naší zemi se zastavila většina výroby a vývoje. Když už, tak už jsme pouze montovnou a prostředkem levné pracovní síly pro nadnárodní firmy. Je jen pár výjimek. Kolaps globální ekonomiky může způsobit obrovský rozvrat. Jíme španělská rajčata, francouzské sýry, polská kuřata, pijeme americké limonády a italskou vodu, dokonce dovážíme i vepřové, ačkoli jsme ve všem byli dříve soběstační a vyráběli jsme kvalitní věci. Toho českého je stále méně a méně a většinu podniků vlastní někdo ze zahraničí, což je koneckonců i případ tisku," říká k tomu Landa.

Kulturní globalizace a světovláda

Globalizace se podle Landy neprojevuje negativně pouze v ekonomice, kdy zde mají vliv nadnárodní korporace, ale i v kultuře a umění.

„Z rádia slyšíte angličtinu už skoro více než češtinu. Svým způsobem se stáváme všichni světoobčany, občany světového, globálního státu, což může vypadat na první pohled lákavě, ale myslím si, že bychom si měli hájit vlastní stát a národ, uchránit to, co je naše a to kým vlastně jsme, a nestát se pouze součástkou beztvaré tupé dobře ovládatelné globální masy. Pokud někdo ví, kým je, zná svou identitu a je na ni hrdý, nenechá se tolik manipulovat, jak by si některé nadnárodní elity možná přály," varuje Landa.

Hysterie politické korektnosti

Věta z plakátu „Přestože se nás někteří snaží umlčet, budeme hlasitější a hlasitější", upozorňuje podle Landy na hrozbu svobodu slova a obecně občanskou svobodu omezující politickou korektnost.

K tématu: Dělá problém Klausovi i Topolánkovi. Politická korektnost

„Politická korektnost vede k tomu, že už opravdu vyhledávají cokoli, za co by vás mohli morálně soudit. Nemáte-li názor, který je „ten správný", stáváte se nebezpečným zlem a je třeba vás umlčet, poškodit, nebo alespoň zesměšnit. Vaše názory jsou záměrně zkreslovány a dezinterpretovány a soustavně o vás lžou. Dostali jsme se do stavu, kdy se hanobení přesvědčení stalo běžným prostředkem při prosazování mononázoru, přestože v zákoně to stojí hned vedle hanobení rasy a národa. Politická korektnost se stala hysterií, která je nebezpečná jako jakýkoli jiný extrém," myslí si politicky nekorektní zpěvák.

Novodobá inkvizice

„Dostali jsme se do doby, kdy je potřeba pusu trochu víc otevřít a říkat věci nahlas. A i když je možné, že přes ní dostanu ještě více než doteď, tak mě politická korektnost a média neumlčí. Dnes už aby se pomalu člověk bál říct Česká republika či Národní divadlo , aby ve slovech ´česká´ či ´národní´ nespatřoval někdo něco xenofobního. Inkvizitoři mají lupu a zkoumají každé vaše slovo. Kdo chce najít znamení čarodějnice, aby vás mohl společensky upálit, tak si ho prostě najde, nebo spíš vymyslí či namaluje. Já se už na celou politickou korektnost opravdu vyprdnu. Je potřeba už říct nahlas: ´hele lidi, nezbláznili jste se?" dodal Landa.

Čtěte také: Dan Landa: V Česku již není svoboda slova

Landovi vadí, že bývá někdy spojován s tzv. extremismem. „Nějaký človíček mi předhazuje podporu ozubených kol či Dělnické mládeže. Ale moje hudba není pro dělníky, ani pro doktory, ani pro řezníky. Je pro všechny, kdo ji mají rádi. Nepotřebuji žádná ozubená kola a nikomu nedělám propagaci, takže takováto nařčení jsou scestná a jsou projevem hloupé a agresivní politické korektnosti, kdy se stává bohulibým činem pomlouvat jiné a škodit jim, protože byli vybráni jako ti zlí a nebezpeční, kteří říkají věci, které nejsou v souladu s pravidly jejich korektnosti a nezastávají jednonázor." zlobí se Landa.

Psali jsme:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…