Údajně opsal diplomovou práci.Polancem ČSSD smí zůstat

01.07.2011 12:55

Grémium ČSSD vyzvalo poslance Miroslava Svobodu, aby rezignoval na stranické funkce. Reaguje tak na kauzu údajně opsané diplomové práce. Předseda Bohuslav Sobotka dnes novinářům řekl, že Svobodu úzké vedení strany vyzvalo, aby se vzdal všech funkcí, které zastává v rámci struktur ČSSD.

Údajně opsal diplomovou práci.Polancem ČSSD smí zůstat

Miroslav Svoboda údajně opsal podstatné části své závěrečné vysokoškolské práce. Vedení ČSSD ho proto vyzvalo, aby rezignoval na všechny stranické funkce a zůstal jen řadovým členem ČSSD. Poslancem ale může zůstat.

Grémium o výzvě adresované Svobodovi rozhodlo jednomyslně. "Očekávám, že poslanec Svoboda se zachová jako ostatní sociální demokraté v minulosti, vyvodí z tohoto svého problému politickou odpovědnost a zůstane pouze řadovým členem ČSSD," řekl novinářům Sobotka.

Budou s to voliči ještě pamatovat?

Svoboda podle něj nebyl vyzván k tomu, aby opustil také poslanecký mandát. "Ale předpokládám, že informace o jeho chování samozřejmě bude k dispozici v situaci, až se bude příště rozhodovat o tom, jak mají být sestaveny kandidátky do Poslanecké sněmovny," dodal Sobotka. 

Na konci května vedení sociální demokracie rozhodlo, že s řešením kauzy počká, až bude mít k dispozici vyjádření vysoké školy, na které poslanec práci obhajoval. Sobotka tehdy řekl, že pokud ji Vysoká škola finanční a správní (VŠFS) zpochybní, pak to bude pro poslance "velký problém".

Je mi to trapné, ale titul nevrátím

Podle stanoviska školy, které 10. června přinesl server Aktuálně.cz, škola potvrdila, že Svoboda předložil k získání titulu inženýra diplomovou práci, která byla z velké části opsaná. Nejdelší souvisle opsaná pasáž práce zabírala deset stran. Svoboda tehdy uvedl, že se titulu nevzdá ani nevystoupí ze zahájeného doktorandského studia.

"Je mi to celé nesmírně trapné. Titul ale vracet nebudu, vystudoval jsem totiž řádně. Chodil jsem tam pět a půl roku. Teď hledám cestu, zda mohu práci otevřít a předělat, aby bylo vše v pořádku," řekl tehdy Svoboda s tím, že se nechystá ani vzdát poslaneckého mandátu.

Svoboda tvrdí, že práci psal sám a její části nekopíroval vědomě. Svobodova diplomová práce z roku 2006 je běžně dostupná v knihovně VŠFS. Média již před dvěma lety upozornila, že na této škole někteří pražští politici získali nezvykle rychle tituly. Státní prověrky ale žádné formální pochybení nezjistily.

Z minulosti je známa aféra kolem rychle získaných vysokoškolských diplomů a doktorátů na Právnické fakultě Západočeské univerzity (ZČU). Akademické tituly na ní rovněž získali mnozí politikové. ZČU už dokonce celkem 12 absolventům plzeňských práv odeslala usnesení o rušení diplomů.

Související:

Vysoká škola potvrdila, že poslanec ČSSD opsal diplomku

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …