Paroubkův přítel Benda prohrává. Nejdřív u zastupitelů, teď i u soudu

01.07.2011 15:20

Paroubkův přítel Petr Benda prožívá smolný týden. Ve středu raději odstoupil z pozice předsedy Krajské zdravotní a.s. v Ústeckém kraji a dnes prohrál u soudu. Z rozhodnutí soudce nemůže Petr Benda ve čtvrtletníku Krajský ex-press zareagovat na texty, které o něm před několika lety napsal současný místopředseda VV Tomáš Jarolím.

Paroubkův přítel Benda prohrává. Nejdřív u zastupitelů, teď i u soudu

Ústecký krajský radní a bývalý krajský šéf ČSSD Petr Benda nebude moci ve čtvrtletníku Krajský ex-press zveřejnit odpovědi na dva články, které asi před třemi lety napsal současný místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím.

Za zmínku přitom stojí, že v tomto týdnu neprohrál Benda poprvé. Ve středu rezignoval na post šéfa Krajské zdravotní a.s., když zjistil, že mezi kolegy zastupiteli nemá dostatečnou podporu na to, aby v horkém křesle mohl zůstat.

Žaloval nesprávné lidi

Žaloby, ve kterých se Benda odpovědí dožadoval, ústecký krajský soud dnes zamítl. Benda navíc musí zaplatit i přes 25.000 Kč za náklady řízení. Kvůli článkům pokračuje další spor na ochranu osobnosti, ten by měl soud projednávat v srpnu.

Jednu žalobu soud zamítl proto, že Benda chtěl uveřejnění odpovědi přímo po Jarolímovi. Ten ale v době, kdy článek vyšel, nebyl vydavatelem novin, protože je převedl na jím vlastněnou společnost Rigpa. Soud změnu žalované strany nedovolil a soudce dnes tuto část žaloby zamítl, protože Jarolím nemohl být žalovanou stranou. Tou může být jen vydavatel. 

V druhé části sporu Benda již správně žaloval Rigpu, ale ani v tomto případě soud jeho žádosti nevyhověl.

Nešlo o útok, jen o úvahy

Benda chtěl odpovědět na několik výroků. Jeden ho označoval za asociálního člověka. To ale soudce označil jen za subjektivní hodnocení autora, nikoli nepravdivý fakt. Další fakta, na která chtěl Benda reagovat, se podle soudu Bendy netýkaly nebo šlo jen o úvahy.

Bendův právní zástupce, který se jako jediný dnes vynesení rozsudku účastnil, po jednání novinářům řekl, že s výrokem nesouhlasí. Bendovi prý doporučí, aby se proti němu odvolal.

K tématu:

Ústecká ČSSD chce odvolat svého Bendu z Krajské zdravotní

ÚOHS uložil Krajské zdravotní pokuty ve výši 900 tisíc

Podezřelé zakázky v Krajské zdravotní. Benda bude mít potíže

Paroubkův Benda: Zatím zůstanu v ČSSD. Ale...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…