Němcová není pro pokuty za absence poslanců ve sněmovně

02.07.2011 10:55

Od opozice jsou téměř na každé sněmovní schůzi slyšet výtky na adresu některých ministrů za to, že nechodí na interpelace. Komunisté dokonce neúspěšně navrhovali vložit do jednacího řádu za jejich absence desetitisícovou sankci, pokud se neomluví ze závažných důvodů. Tlak veřejnosti si pokuty možná vynutí.

Němcová není pro pokuty za absence poslanců ve sněmovně

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) obecně není pro pokutování poslanců za nepřítomnost při jednáních sněmovny, připouští ale, že tlak veřejnosti by si mohl sankce vynutit. Němcová ČTK řekla, že pokuty jsou v řadě evropských zemí zavedeny a třeba na Slovensku jsou přísné. Předsedkyně dolní komory zatím hodlá apelovat na předsedy sněmovních klubů, aby na docházku "svých" poslanců dohlédli.

Slovenský vzor

Němcová souhlasí s tím, že nepřítomnost ministrů při interpelacích by neměla být běžnou praxí. Není to ale podle ní jen věc současného volebního období a vystupování ministrů ve sněmovně by mělo být hlavně součástí hodnocení jejich práce premiérem.

Postoje dalších členů sněmovny:
Jandák se naštval: Pokuty pro neomluvené poslance, to teda ne

"Seznamy omlouvaných poslanců také nejsou ty nejkratší," podotkla Němcová. Přísný dohled nad jejich účastí je prakticky ve všech evropských zemích, u nichž si nechala v této záležitosti udělat přehled. Na Slovensku má velkou pravomoc předseda tamní národní rady a přijímá jen omluvy z velmi vážných důvodů; pokuta pro ostatní absentéry je poměrně vysoká.

Upletou si sami na sebe bič?

Schůzku s předsedy poslaneckých klubů Němcová plánuje na září. Pokud by se ale situace s nepřítomnostmi i potom zhoršila, připouští, že by sama mohla navrhnout přísnější režim včetně možnosti postihů. Otázkou ale zůstává, jak by se k takovému návrhu postavila sněmovna, která by jej musela schválit.

O úpravu sankcí za neomluvené absence se snažil před koncem minulého volebního období někdejší předseda sněmovny Miroslav Vlček (ČSSD). Navrhoval, že pokud by se poslanec nebo senátor neúčastnil bez řádné omluvy tří jednacích dnů, ztratil by nárok na třetinu platu. Rozhodovaly by mandátové a imunitní výbory. Občanští demokraté poukazovali tehdy na to, že neomluvené absence podle nynějšího zákona postihnout lze. Sněmovna ale neurčila orgán, který by se tím zabýval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…