Důchodci, radujte se: Kalousek vám přidá. Ale nerad

02.07.2011 17:32

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík by nevalorizoval důchody. Souhlasí s ním i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, proti by nebyl ani ministr financí Miroslav Kalousek. Ten však upozorňuje, že takový krok by narazil na koaliční smlouvu. Úplně zděšeni jeho návrhem jsou pochopitelně také členové parlamentních opozičních stran - sociální demokracie a KSČM.

Důchodci, radujte se: Kalousek vám přidá. Ale nerad

Pro Právo se Gazdík vyjádřil, že by byl pro to, aby důchody nebyly v příštím roce valorizovány. Situace rodin s dětmi je prý podle něj daleko horší než situace důchodců. A proto by důchody nevalorizoval. Tvrdí dokonce, že důchodci jsou jedinou sociální skupinou, které se úsporná opatření nedotkla.

Kalousek to už navrhoval

Gazdíkův stranický kolega a ministr financí Miroslav Kalousek sice souhlasí, ale považuje takový krok za nereálný. „Jsme vázáni koaliční dohodou, která zahrnuje valorizace důchodů, takže se to nestane. Ten rozhovor pana Gazdíka jsem nečetl, ale on jen vyjádřil svůj osobní názor. Já osobně bych taky proti nebyl, ale nejde to. Já sem to navrhoval už na přelomu 2010-2011, protože nebyl téměř žádný cenový pohyb," řekl pro ParlamentníListy.cz Kalousek.

K tématu:
Důchody po reformě: Ministr Drábek si svůj spočítal. Teď vy
Vysoké romské důchody zvedly ze židle Škromacha. Už podruhé
Předseda Rady seniorů: Důchodci by se mohli a měli mít u nás lépe
Politikům bych naplácal na holou, nadává pracující důchodce

Za návrh nevalorizovat důchody by se postavil i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. „Statisticky vzato, je to oprávněný argument. Valorizace důchodů je stanovena zákonem a vláda už nebude mít možnost do toho zasahovat, což považuji za správné," sdělil redakci Drábek.

Je to špatný Gazda

Stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach soudí, že Gazdík není dobrý hospodář. „Pan Gazdík je asi špatný gazda, když se neumí postarat o seniory i o rodiny s dětmi. Přitom vesele přisypává do peněženek těch nejbohatších," prohlásil senátor Škromach.

První místopředseda ČSSD Michal Hašek není vůbec názorem Gazdíka překvapen, podle něj to přesně odpovídá politice TOP 09 - chudým brát a bohatým dávat. „Vzkaz pana Gazdíka důchodcům je jasný - kašleme na vás, víc než si myslíte. Zapadá to docela do logiky uvažování šéfů TOP 09. Podle Miroslava Kalouska se přece mají Češi jako prasata v žitě," míní Hašek.

SLEDUJEME téma DPH

Za nesmysl považuje Gazdíkovo prohlášení poslanec KSČM Jiří Dolejš. Uznává sice, že rodiny z dětmi na tom nejsou dobře, ale to nejsou ani důchodci a rozhodně nelze vytloukat klín klínem. „To, že rodiny z dětmi na tom jsou hůř než důchodci je statisticky mimo realitu. Zřejmě jde o politický marketing. Rozhodně nelze pro jedny kašlat na druhé," říká Dolejš.

Mimořádná valorizace nebude

Na důchodce čeká v nejbližších letech problém zvýšení sazby DPH z deseti na čtrnáct procent, rostoucí ceny energií, změny ve zdravotnictví a další možné zdražování od roku 2012.

Psali jsme:
Důchodci, ostrouháte. Mimořádné zvýšení penzí nebude

Rozhodně nebude mimořádná valoriazce, která by nějakým způsobem vyrovnala zvýšení sazby DPH „Žádná mimořádná valorizace důchodů se nechystá. S ní se počítalo jen v původním záměru, kdy se DPH už od posledního čtvrtletí tohoto roku mělo sjednotit na dvaceti procentech a jen minimální počet položek měl zůstat na deseti procentech," potvrdila nedávno pro ParlamentníListy.cz Viktorie Plívová, vedoucí tiskového oddělení MPSV.

Standardní valorizace je dána všeobecným vyměřovacím základem (výše průměrné měsíční mzdy) a přepočítacím koeficientem (podíl průměrné mzdy za první pololetí v daném a předchozím roce). Výše těchto ukazatelů vychází z české ekonomiky a vláda je stanovuje na základě údajů z Českého statistického úřadu.

Zvýšila se základní i procentní výměra

V posledních třech letech došlo ke zvýšení základní i procentní výměry důchodu. Od 1. ledna 2009 se nezměnila základní, která zůstala na úrovni 2170 Kč, ale o 4,4 procenta vzrostla procentní výměra. Od 1. ledna 2010 ke zvýšení nedošlo. A od 1. ledna 2011 se zvýšila základní výměra o šedesát korun na 2230 Kč a procentní výměra stoupla o 3,9 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban, Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …