Špion Randák začal mluvit. Ivan Langer: Je to fízl a šmírák

02.07.2011 20:38

Bývalý šéf rozvědky Karel Randák viní z nynější situace v resortu vnitra Ivana Langera, který podle něj dovedl k dokonalosti systém protekcionismu. V rozhovoru pro server peníze.cz dokonce jeho ministrování označil za katastrofální. Langer ho naopak v reakci označil za symbol šmírování, špiclování a fízlování. Někdejší elitní rozvědčík se vyjadřoval i k záležitostem minulosti, především ke kauze dovolené Mirka Topolánka v Toskánsku.

Špion Randák začal mluvit. Ivan Langer: Je to fízl a šmírák

Nejen policie, ale celý resort vnitra se ocitají pod častou palbou kritiky. Ztotožňuje se s ní i Karel Randák, který působil před lety jako šéf rozvědky - Úřadu pro zahraniční styky a informace. Z funkce se musel poroučet po nástupu vlády Mirka Topolánka, kdy ho odvolal ministr vnitra Ivan Langer, s nímž měl otevřené neshody. Nyní Randák působí ve správní radě Nadačního fondu proti korupci, který provozuje podnikatel Karel Janeček. Fond v minulosti ocenil finančním darem Libora Michálka, známého z tzv. kauzy Drobil.

Nejznámějším Randákovým počinem byla zřejmě distribuce fotografií Topolánkovy toskánské dovolené z roku 2009 po redakcích českých médií. Expremiér z ODS Randáka rovněž označil za zosnovovatele záznamu schůzky podnikatele Miroslava Šloufa s hradním kancléřem Jiřím Weiglem v předvečer prezidentské volby 2008.

Nepřekvapí proto, když bývalý zpravodajský důstojník kontrarozvědky v rozhovoru pro server peníze.cz označuje Ivana Langera za člověka, který se na současném nefunkčním systému systému na vnitru podepsal nejvíc. „Nechci říkat, že je to zločinec, ale byl to právě on, kdo dotáhl do dokonalosti systém protekcionismu, dosazování svých lidí na nejrůznější pozice," upozorňuje Randák.

Langer je podepsán pod profesionalitou a nestranností při výkonu služby

Připomíná přitom, že Langer měl osm let na to, aby se na svou budoucí pozici zodpovědně připravil. „Už když působil jako stínový ministr vnitra, měl plná ústa prohlášení, jak je skvěle připravený, jak všechno ví a vše v dobré obrátí ... Neudělal vůbec nic. Jeho ministrování bylo katastrofální," tvrdí Randák.

Jeho slova bývalého místopředsedu ODS pořádně vytočila. „Pokud jsem pod něčím podepsán, bylo to obrovské pracovní nasazení celého týmu, který připravoval a realizoval reformu policie, profesionalita a nestrannost při výkonu služby," zareagoval pro Parlamentnílisty.cz Langer.

John se obklopil špatnými lidmi, dopadl jako Fejk

Právě jím zmiňované hodnoty jsou tím, co nyní při pohledu na vedení policie, postrádá. „Je-li naopak pan Randák něčeho symbolem, pak je to šmírování, špiclování, fízlování lidí, které jsou (bohužel) tak charakteristické pro dnešní dobu. Smutný konec generála," dodává ještě Langer pro ParlamentníListy.cz.

Randák však nešetří ani Langerovy nástupce. Nynější ministr Jan Kubice podle něj není lepší než tolik propíraný Radek John. „Že by John byl člověk, který by chtěl plánovitě zneužívat policii, to si opravdu nemyslím. Bohužel se ale obklopil špatnými lidmi. Jiné ale neměl a jiné asi ani neznal. Dopadl podobně jako bývalý šéf pražské zoo Petr Fejk. Ten už bude mít navždy nálepku blba. A John taky. Už mu ji nikdo nikdy neodpáře," nebere si bývalý šéf rozvědky žádné servítky.

Exministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John na dotaz redakce stran Randákova výpadu vůči své osobě nereagoval.

Nafotil to Randák, nafotil to Randák...

V rozhovoru Randák též popisuje, jak nabízel MF Dnes fotografie "Toskánska". Původní dohoda s elitním reportérem Jaroslavem Kmentou, že tak učiní anonymně, byla údajně porušena kvůli Kmentově nepřítomnosti v redakci. Další novinář deníku požádal Randáka o to, zda souhlasí s uvedením své osoby jako zdroje fotografických materiálů.

"Vy jste se snad pos..l!," reagoval Randák nejdřív. "On mi na to odpověděl, že s tím nemůže nic dělat... Jenže já už s tím taky nic udělat nemohl. Další den to bylo všude. Nafotil Randák, přines Randák... ," popisuje dále bývalý rozvědčík.

"Nejdřív jsem byl pořádně naštvaný, ale nakonec jsem rád, že aféra přispěla k tomu, že šel Topolánek do pytle. I s Dalíkem a Langerem. S Mladou frontou ale nemluvím dodneška. Na druhou stranu se musím zastat Jardy Kmenty, který v tom byl nevinně. Později se mi omlouval a říkal, že kdyby byl v té době v Praze, moje jméno by se tam neobjevilo...," zakončil Randák výklad.

K věci:

John seknul Langera. Zrušil mu smlouvy za 200 milionů 

Langer se ozval: John je blázen, ať se léčí 

Šéf rozvědky: Odstoupím, pokud naši agenti figurují v kauze Toskánsko 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…