Blahopřeji, vzkázal prezident Kvitové. Přidal se i tenista Kalousek

02.07.2011 20:51

Petra Kvitová přehrála Rusku Marii Šarapovovou a zvítězila tak v nejslavnějším turnaji planety, ve Wimbledonu. Takového úspěchu ve dvouhře český tenis naposledy dosáhl před třinácti lety. Nadšené je s ní celé Česko. Včetně politiků.

Blahopřeji, vzkázal prezident Kvitové. Přidal se i tenista Kalousek

"Milá Petro, blahopřeji Vám k senzačnímu vítězství a úžasnému výkonu ve finálovém utkání letošního Wimbledonu," vzkázal Kvitové prezident republiky Václav Klaus, který je sám nadšeným tenistou. "Celý zápas jsem s napětím sledoval a ze srdce Vám fandil. Budu rád, přijmete-li pozvání na Pražský hrad, abych Vám mohl poblahopřát ještě jednou osobně."

Pozadu nezůstal ani premiér Petr Nečas. "Blahopřeji Petře Kvitové k vynikajícímu úspěchu na tenisovém Wimbledonu," vyslal oficiální vyjádření. "Po celý turnaj předváděla nádhernou hru, úsilí, vůli a vytrvalost."

Sama Kvitová je přirozeně velice šťastná. "Je těžké najít nějaká slova," svěřila se po zápase sportovním redaktorům serveru iDNES.cz. "Držím v ruce tuhle trofej, dívají se na mě legendy. Jsem opravdu velmi šťastná." Šarapovovou přehrála s přehledem 6:3 a 6:4.

Podfinancovaný sport znovu bodoval

Tenisové kluby spadají úředně pod ministerstvo školství a tělovýchovy, kterému šéfuje Josef Dobeš. I ten je výkonem Petry Kvitové nadšen. "Je to velká bojovnice a Šarapovové nedala ani na okamžik šanci," napsal ParlamentnímListům.cz ministr.

Sportovní kluby si stěžují na nedostatek financí, které plyne od státu ke sportovcům. Nejsilnějším hlasem v palbě námitek je poslanec ČSSD, sám bývalý hokejista Jiří Šlégr. Ten má podporu sportu dlouhodobě v programu. Čím víc peněz do oblasti poteče, tím víc úspěchů může podle něj Česká republika dosáhnout. Úspěchů jako je třeba ten sobotní Petry Kvitové.

"Obrovský úspěch českého tenisu a vůbec sportu," zhodnotil Šlégr pro ParlamentníListy.cz tenistčin výkon. "ČR se opět zviditelnila ve světě. Upřímně gratuluji a raduji se."

Jsem hrdý, jako hráč nemohu vzkázat nic

Z českých politiků hraje tenis rád rekreačně i ministr financí Miroslav Kalousek. Ač sám nepříliš úspěšný, ParlamentnímListům.cz se svěřil, že je na Kvitovou velmi hrdý.

"Jako bývalý průměrný hráč okresního přeboru si nedovolím nic vzkazovat," reagoval s rétorikou sobě vlastní. "Jako Čech a člen vlády jsem na ni hrdý a posílám obrovskou gratulaci."

Kvitové je 21 let, bydlí ve Fulneku a profesionálně hraje tenis od roku 2006. Hraje levou rukou a v úspěchu ji nezabránilo ani astma, kterým trpí.

Čtěte:

Kalousek prozradil, jak hubne kvůli nemoci. Nečas pěkně přibral

Premiér Nečas: ČR se může po 13-ti letech pyšnit vítěztvím

Petr Paulczynski: Zařízne Petra další hekalenu?

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Paráčková, tom

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …