Nenávist k Paroubkovi se rozplynula. Pátrali jsme po internetu

07.07.2011 8:36

Paroubek na Mars, Fotka pro Paroubka, Antiparoubek.cz, Vejce pro Paroubka v každém městě. To jsou názvy skupin, které před posledním volbami do Poslanecké sněmovny vířily politické vody českého Facebooku. Našly by se skupiny další, jejichž názvy jsou explicitnější a sugestivnější, označující bývalého předsedu ČSSD nepříliš lichotivými jmény.

Nenávist k Paroubkovi se rozplynula. Pátrali jsme po internetu

Dnes jsou tyto skupiny mrtvé či s minimální aktivitou a většina jejich zakladatelů je nedostupných. Politické komentáře, posměšné fotky i vulgární nadávky na bývalého předsedu vystřídal spam. Stránky nikdo nespravuje a evidentně nikdo na ně ani nechodí.

Skončili? Už je nikdo nefinancuje 

Členové skupin se však dle pozorování ParlamentníchListů.cz nepřestěhovali jinam, nezapojují se do nových politických aktivit ani nebojují proti novému papaláši. Zkrátka se svou webovou politickou angažovaností přestali.

„Myslím, že celá věc je jasná," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz sám adresát facebookového odporu Jiří Paroubek. „Skončilo zadání financování těchto projektů. Sociální demokracie projekty takového typu nefinancovala nikdy, tak to museli udělat její protivníci."

Z volební kampaně 2010:
ČSSD bude bojkotovat média, která prý vyvolávají atmosféru nenávisti
Paroubek obnovil komunikaci s deníky. Reflex a Respekt mají smůlu
Paroubka bychom nevolili ani za zlaté prase, zní z Modrého týmu
Sobotka dostal v Brně pěstí, útočník byl opilý

Paroubek ohrožoval demokracii...?

Zakladatel jedněch z nejvýraznějších stránek proti Jiřímu Paroubkovi Antiparoubek.cz však nabízí vysvětlení jiné. „V současnosti naštěstí nevidím srovnatelné riziko pro demokracii, které by mě přimělo k podobné akci. Bárta se zničí sám," uvádí pro ParlamentníListy.cz Štěpán Dlouhý důvody, proč v současnosti neprobíhá vůči žádnému politikovi podobná antikampaň, jaká probíhala před volbami proti Paroubkovi.

Právě obavu o osud demokracie v případě, že by se v minulých volbách do Poslanecké sněmovny podařilo ČSSD v čele s Jiřím Paroubkem sestavit vládu, uvádí Štěpán Dlouhý jako svou motivaci k bývalé politické angažovanosti.

Zakladatel je hrdý na antiparoubkismus

„Tehdejší snahu z dnešního pohledu hodnotím jako nejúspěšnější politickou kampaň na sociálních sítích. Podařilo se nám udělat z voleb referendum o Jiřím Paroubkovi a přispět k tomu, že je dnes spolupráce s Jiřím Paroubkem pro ostatní politiky takřka nepředstavitelná a stal se podobným exotem jako Sládek či komunisté," shrnuje svou předchozí aktivitu Dlouhý.

Ten si nemyslí, že by kampaň, která se na internetu pořádala proti Jiřímu Paroubkovi, byla příliš osobní, tvrdá, či dokonce zbytečná. „Naopak, radost mám i ze zavedení výrazu antiparoubkismus, který se uchytil jako pojmenování fenoménu minulých voleb," uzavírá někdejší webový antiparoubkista Štěpán Dlouhý.

Stovky vajec na Paroubka

Svými důsledky se asi nejvíce do podvědomí občanů vryla skupina Vejce pro Paroubka v každém městě, která "operovala" již rok před loňskými parlamentními volbami, a sice na jaře roku 2009 během kampaně pro volby do Evropského parlamentu, která měla přejít v kampaň pro očekávané (a později zrušené) předčasné volby do Poslanecké sněmovny. 

"Vajíčková" skupina vznikla z inspirace prvním předvolebním vajíčkovým útokem na Jiřího Paroubka v Kolíně ze dne 14. května 2009.

Poté letěly na předvolebních akcích ČSSD vajíčka ještě několikrát. Ovšem zlom vedoucí k dramatickému finále přinesl útok maturanta v Litoměřicích. Student Paroubka nestrefil a ten jeho pokus glosoval: „Ty seš chudák, ještě se ani netrefíš, viď. No jo..."

Tehdy se prostřednictvím zmíněné facebookové skupiny, která čítala více než 40 tisíc členů, zorganizovala skupina, která 27. května 2009 zasypala Jiřího Paroubka stovkami vajíček na mítinku na pražském Andělu.

Jiří Paroubek v současnosti:
Všichni se prý brzy dozví, co je Kubice zač. Díky Paroubkovi
Paroubek prý pošilhává po ústeckém hejtmanství. Zastavit ho mohou ženy
Žena nekoupila vydavatelství, odpověděl Paroubek čtenáři
Paroubek o práci "honících psů" z MfD. Zvedá se mu žaludek
Paroubek: Spravedlnost pro V. Jourovou po pěti letech
Paroubek už zase stírá Zemana: Zalez, kvůli tobě vládne Nečas

...distancuji se od agrese

Skupina Vejce pro Paroubka v každém městě již dnes neexistuje. Nicméně zde můžeme číst vzkazy zakladatelů skupiny, které je vedly k založení i následnému uzavření.

„Tuto skupinu jsem založil jako vyjádření sympatie ke kolínskému vaječnému útoku a sliboval si od ní, že recesní formou poukáže na nebezpečné praktiky pana předsedy Paroubka a jeho spolupracovníků. Ani v nejmenším jsem neočekával, že vzbudí zájem tolika lidí a těší mě, že Vám není lhostejná politická situace v naší zemi," napsal jeden ze zakladatelů Matěj Forst.

Nicméně dodal: „Musím ale zásadně nesouhlasit s tím, co se odehrálo 27. května 2009 v Praze na Andělu. Bylo to možná logické vyústění celé situace a pan Paroubek sklidil to, co sám zasel, ale projevy nepřiměřené agrese nás staví do jedné roviny s ním."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Matěj Pálka, ova

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…