Ptali jsme se, co s Fejkovým místem v drahách. Navržen Vít Bárta

03.07.2011 15:23

Nový ministr dopravy Pavel Dobeš (VV), který nahradil Radka Šmerdu nevylučuje, že zavede opět funkci ombudsmana Českých drah. Tedy funkci, kterou řada pozorovatelů považovala za trafiku pro Petra Fejka. Fejk nakonec z dobře placeného místa odešel a veřejnost to přijala s jistým zadostiučiněním. Středočeský hejtman David Rath by za ideálního ombudsmana považoval Víta Bártu, který údajně funkci vymyslel, nebo Brouka Pytlíka.

Ptali jsme se, co s Fejkovým místem v drahách. Navržen Vít Bárta

V deníku MF Dnes Pavel Dobeš přiznal, že je možné, že funkce bude opět obsazena.  „Budeme nejdřív analyzovat, jestli ta práce byla přínosná. A pokud byla, tak nevidím jediný důvod, proč bychom ten post neměli obsadit," prohlásil Dobeš.

Bárta nebo Brouk Pytlík

Středočeský hejtman David Rath se už několikrát divil, proč dráhy ruší v krajích spoje a při tom platí čtvrt milionu ombudsmana. „Já se tady už nedivím vůbec ničemu. Jinak si myslím, že ta funkce je jak dělaná pro Víta Bártu. Nebo by to taky mohl dělat Brouk Pytlík, také by byl dobrým ombudsmanem, protože Bárta ministerstvo stejně povede. Fakt je, že funkce v drahách je placená podstatně lépe než ministerské křeslo," řekl pro ParlamentníListy.cz David Rath. Kritizovaná výše platu „ochránce" zákazníků drah činila za Fejkovy éry 270 tisíc Kč měsíčně. Odstoupivší ministr Šmerda prohlásil, že bude-li post znovu obsazen, plat významně klesne.

Čtěte také:
To je demence, naštval se Fejk při rozhovoru. Bártovi prý peníze nedával
Fejk se chce soudit. Jandák: Kupte si nějaká zvířátka a mlčte
Češi už Fejka nemají rádi, ukázal výzkum. Odstupné by měl vrátit

„Resort dopravy má velké množství problémů, které je potřeba urychleně řešit. Uměle vytvořená a podle mě naprosto nepotřebná funkce ombudsmana Českých drah k nim rozhodně nepatří. Myslel jsem si, že pan ministr si vezme nějaký čas na rozkoukání ve složitém resortu, než si začne stanovovat priority. Jak je vidět, tak tomu tak asi nebude," prohlásil hejtman Plzeňského kraje a stínový ministr dopravy Milan Chovanec (ČSSD).

Konec Fejka v ČD:
Fejka nepovažuji za vyžírku, ale došla mi trpělivost, říká Šmerda

Nesmyslná funkce

Funkce ombudsmana ČD je podle železničářského odborového předáka Jaromíra Duška naprosto nesmyslná. „Jednalo se o trafiku od pana Bárty. Fejk měl od Bárty slíbenou funkci generálního ředitele, ale Žaluda měl zásluhy a přízeň kmotrů, tak jednoduše vytvořili skvěle placenou funkci, aby se vlk nažral a koza zůstala celá," řekl pro ParlamentníListy.cz Dušek.

„Tu práci stejně vykonávají a vždy vykonávali normální zaměstnanci drah. Ta funkce spočívala v tom, že se něco přepsalo. V době, kdy dráhy musely propustit kvůli penězům dva tisíce zaměstnanců a zrušily desítky a desítky spojů kvůli financím, je smutné, že vůbec k něčemu takovému došlo," vysvětlil údajnou nesmyslnost funkce Dušek.

Ať mu dají 25 tisíc

Dopravní expert a poslanec Stanislav Huml by proti funkci celkem nic neměl. „Ale jedině v případě, kdyby ombudsman měl plat 25 tisíc měsíčně, potom mi je jedno, kdo to bude dělat," říká Huml.

Funkci ombudsmana Českých drah za více než čtvrt milionu považuje Huml za nemravnou. „Ale nejde jen o Fejka. Jeho plat byl na poměry drah celkem nízký. Vždyť ředitel bere přes půl milionu. Ještě v době, kdy jsem komunikoval s Vítem Bártou, jsme kolem toho měli velký spor. Nechápal jsem, proč management ztrátové státní organizace má mít vyšší platy než prezident republiky," uzavřel Huml.

K tématu:
Odboráři: Žaluda má dva miliony měsíčně a Fejk dostal trafiku od Bárty
Dušek si ohledně platů vymýšlí, brání se šéf drah Žaluda

Podobný názor má i poslanec a dopravní expert ODS Petr Bendl. „Pokud by nebyl nový ombudsman placen tak velkoryse jako byl Petr Fejk, tak by mi to nevadilo," prohlásil Bendl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …