Strana z hospody: Kalouska jsme žalovali, odborům se smějeme

03.07.2011 17:38

Balbínova poetická strana nepatří právě k největším uskupením na české politické scéně. Její šéf Jiří Hrdina, který je nazýván geniální guvernér, nezapadá přesně do našich představ o politicích. Na otázky odpovídá naprosto jednoznačně, nemlží jako politici parlamentních stran, každému tyká a s ministrem financí Miroslavem Kalouskem se soudil. Přesto ho považuje za inteligentního člověka. Bohužel však schopného všeho, prostě muže, který propluje vším.

Strana z hospody: Kalouska jsme žalovali, odborům se smějeme

Balbínova poetická strana je stranou s recesistickým zaměřením, která se hlásí k odkazu Bohuslava Balbína, jezuitského kněze a vlastence. Stranu založila v roce 2002 malá skupinka recesistů z Balbínovy poetické hospůdky na pražských Vinohradech. Majitelem hospody a zároveň lídrem Balbínovy poetické strany a jejím neodvolatelným, doživotním a dědičným "geniálním guvernérem" je Jiří Hrdina. V loňských parlamentních volbách se jeho strana o přízeň voličů neucházela, před pěti lety získala 6 897 hlasů, tedy 0,12%.

Podle stanov má strana nejvýše pět členů, jimiž jsou geniální guvernér, pokladník, nezávislý tiskový mlčící mluvčí, první dáma a jeden člen inkognito, přičemž všechny funkce jsou dědičné. Členové strany s výjimkou geniálního guvernéra mají stanovami zakázáno za stranu kandidovat.

Předsednictvo strany může podle stanov zřizovat „Mládež BPS". Členem nesmí být podle stranických stanov „žádná svině": pokud o sobě člen Mládeže BPS zjistí, že je svině, je povinen se sám z MBPS vyloučit a tuto skutečnost oznámit předsednictvu: jiným způsobem vyloučen být nemůže.

Čtěte také:
Balbínovci: Do voleb jdeme, ale pouze z recese
Strany, jejichž hlasy jen tak neuslyšíte: Je to vrcholný bordel

Odbory mají vznikat v hospodě

Geniální guvernér Jiří Hrdina se k současné politické situaci vyjadřuje stručně. "Je nás tak málo, že nic nehodnotím, spíš se koukám kolem sebe," řekl pro ParlamentníListy.cz Hrdina. "Podle mě vládní reformy vůbec nic nepřinesou," míní guvernér.

Nakloněn není ani odborům a jejich protestům. "Může to vést k tomu, že lidé budou na odboráře jenom naštvaní. Já těmhle odborům nevěřím. Odbory mají vznikat v hospodě a spontánně. České odbory, to je podivuhodná věc, která vznikla shora, získala majetek předlistopadového Revolučního odborového hnutí a ani se nijak nereformovala," tvrdí.

Velkým oblíbencem Balbínovců rozhodně není současný ministr financí Miroslav Kalousek.  „On je pro nás prototypem politiků, kteří dle našeho názoru v politice nemají místo a svojí politickou prostitucí, hrabivostí a falešností nahání rozčarované občany zpět do náruče zatím nicnedělajících komunistů," řekl před několika lety o Kalouskovi v rozhovoru Hrdina.

Hlas malých stran:
Pláč Moravy: Ryjeme tu rypákem v zemi. Češi, ti si žijou
Zemanovci podepisují petici. Za přímou volbu prezidenta
Bobošíková: Neokrádejte důchodce, zdaňte monopoly!

Lhář John, rozporuplný Bárta

"Kalousek je politik, kterému nevěřím už léta letoucí. Veřit mu nelze. Uznávám, že je chytrý, propluje naprosto vším. Bylo by dobré, kdyby dal své schopnosti ve prospěch států místo ve vlastní prospěch. Schopnosti všask určitě má. Já jsem se s ním dokonce soudil. Šlo o padáky, které koupil, když byl na ministerstvu obrany a několik výsadkářů se na nich zabilo. Já o tom mluvil a on mě žaloval. Soud to poslal k přestupkovému řízení, já dostal nějakou pokutu a po mém odvolání ji zrušili," dodal nyní geniální guvernér pro ParlamentníListy.cz.

Současného premiéra Petra Nečase dokonce i trochu chválí. "Oproti svým předchůdcům má alespoň nějaké vystupování," oceňuje šéf recesistické strany. Věci veřejné a jejich skandály jej nijak nepřekvapily. "Tak je to vždycky, vznikne nějaká nová strana a skončí stejně jako ty ostatní, je to stejná písnička. Prostě zapadne do tance peněz. Předseda Radek John je evidentní lhář. Bárta mi připadá jako rozporuplná osobnost. Ale neznám jej, mám jen informace z novin, takže vím jen to, co každý," uzavírá Hrdina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …