Sobotní volby přinesly těsné výsledky jen v deseti z 24 obcí

03.07.2011 17:45

Z parlamentních stran bylo nejúspěšnější hnutí Starostové a nezávislí. Z jeho 13 kandidátů uspělo sedm hlavně díky vítězství STAN v Sušicích na Uherskohradišťsku. Sociální demokraté dostali mezi zastupitele šest ze 14 kandidátů.

Sobotní volby přinesly těsné výsledky jen v deseti z 24 obcí

Sobotní komunální volby přinesly vítězným seskupením jednoznačnou převahu v zastupitelstvech 14 z 24 obcí, kde se volilo. Při předchozích dubnových komunálních volbách byla situace opačná, z jednoznačného vítězství se těšila uskupení jen v devíti z padesátky obcí. Na jaře i v sobotu přišlo podle výsledků na http://www.volby.cz/ hlasovat v průměru 72 procent lidí.

Na Klatovsku volilo devadesát čtyři procent lidí

Po devítiměsíční pauze si pět zastupitelů zvolili také v Řitonicích na Mladoboleslavsku, kde se teprve pro sobotní volby podařilo sestavit alespoň jednu kandidátku. Volební účast ve vesnici s osmi desítkami obyvatel přesto dosáhla téměř 70 procent. Jednu kandidátku i podobnou účast měli také ve Věžnici na Jihlavsku, ve Vrbici na Prachaticku ovšem stejný minimální výběr využilo 49 procent voličů.

Nejnižší účast (45,92 procenta) byla v obci Skřipel na Berounsku, kde duel mezi místním sdružením nezávislých kandidátů a ČSSD v poměru 4:1 rozhodlo 45 z 98 voličů. Nejvíce voličů, a to přes 94 procent, přilákalo soupeření tří místních seskupení v Hnačově na Klatovsku, který skončil poměrem 4:2:1.

Sociální demokrat se zastupitelem nestal


Z parlamentních stran bylo nejúspěšnější hnutí Starostové a nezávislí. Z jeho 13 kandidátů uspělo sedm hlavně díky vítězství STAN v Sušicích na Uherskohradišťsku. Sociální demokraté dostali mezi zastupitele šest ze 14 kandidátů. V poměru 5:2 totiž porazili kandidáty STAN v obci Koleč na Kladensku. Podobně ODS ze 13 kandidátů uspěla s pěti. Jedno křeslo získala v Třebestovicích na Nymbursku, v poměru 4:1 vyhrála nad komunistou z místního seskupení v Sedlečku u Soběslavě na Táborsku, kde se do zastupitelstva dostali pouze Bočánci a Novákovi.

V Přelovicích na Pardubicku vyhrálo místní sdružení nezávislých v poměru 5:2 souboj s 11 samostatně kandidujícími uchazeči, mezi něž patřil i jeden člen ČSSD. Ten se ale zastupitelem nestal.

Ve většině obcí měli lidé v sobotu na výběr nejméně ze dvou kandidátek. Ve dvou obcích s početnější konkurencí, kde nejúspěšnější seskupení získala shodný počet mandátů, bude o většině v zastupitelstvu a starostovi rozhodovat zastupitel z nejméně úspěšné sestavy. V Moravském Kočově na Bruntálsku to bude lídr sdružení Hasiči, sportovci a myslivci, stejně tak v Paračově na Strakonicku to bude velitel kandidátky Sdružení dobrovolných hasičů.

Další komunální volby budou i ve známé Krupce

Někde vítěznému uskupení možná pomohl k výhře i jeho nestandardní název. Například v Žákovicích na Přerovsku vyhráli těsně Sportovci a příznivci fotbalu nad seskupením "Je stále co zlepšovat", a to 3:2. Podobně v obci Zbinohy na Jihlavsku vyhrálo 4:3 sdružení s názvem Strana veřejných zájmů nad sestavou se standardním jménem Pro rozvoj obce Zbinohy.

Další dílčí komunální volby ministr vnitra vyhlásil až na 22. října. Jsou prozatím naplánovány pro desítku obcí včetně obce Bohy na Plzeňsku. Už podruhé se tam budou z rozhodnutí soudu volby opakovat kvůli účelovému přihlašování voličů. Z podobných důvodů se mají volby opakovat také v Karlově Studánce na Bruntálsku, kvůli kupování voličů se má znovu hlasovat i v Krupce na Teplicku.

Foto: Hans Štembera

Související:

ODS dala k soudu výsledek voleb v Krupce. Znovu kvůli nákupu hlasů

Divné volby v Krupce. Politici řeší nepřizpůsobivé občany 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …