Letní akce odborů, to bude propadák. Vysmál se Vondra a další

03.07.2011 19:54

Asociace samostatných odborů hodlá přitvrdit. Podle svého předsedy Bohumíra Dufka chtějí odbory během prázdnin a po nich ověřovat podporu možné generální stávky u veřejnosti. Českomoravská konfederace odborových svazů svolala na 12. červenec v Praze na Palackého náměstí happening před budovu ministerstva zdravotnictví. Politici pravice a středu se odborářům vysmívají. Podle poslance Marka Bendy z ODS si odborářští bossové jen chtějí zpestřit program mezi jednotlivými golfovými turnaji.

Letní akce odborů, to bude propadák. Vysmál se Vondra a další

Dufek vládě vyčítá, že s odbory nekomunikuje a kašle na jejich připomínky k reformním zákonům. Proto vyzývá lidi, aby se po happeningu vydali na pochod k Poslanecké sněmovně. Že je akce plánována už v období dovolených podle Dufka jejím dopadům na síle neubere. „Je mimořádná schůze Parlamentu, čili pokud jde o cílení na politiky, zde je dopad jasný. A pokud jde o účast sympatizantů a našich příznivců... Tak já myslím, že republika se nikdy nevylidní, čili věřím, že prázdninová doba akci neovlivní," konstatoval odborář Dufek.

Více:
Radikální odborář Dufek: Jen počkejte. Na podzim uvidíte

Většina koalice mlčí

Odboráři mají stále v záloze generální stávku a během léta si chtějí ověřit, jakou by měla podporu mezi lidmi. "Myšlenky tu jsou vždycky. Druhá otázka je, jak to udělat tak, aby ta generální stávka byla úspěšná. Pokud tady bude podpora veřejnosti k takové akci, pak generální stávka ano," prohlásil odborový předák.

Politici vládní koalice se moc k tomuto problému vyjadřovat nechtějí. Zřejmě nechtějí odboráře zbytečně dráždit. Z oslovených pravicových politiků totiž na dotaz, jak pohlížejí na letní odborářské aktivity, odpověděli jen tři. "Čím více odborářských akcí, tím bude jasnější, že se jedná jen o akce odborářských bossů na zpestření programu mezi golfovými turnaji bez reálné společenské podpory," řekl pro ParlamentníListy.cz Marek Benda.

Čtěte také:
Profesor Keller burcuje: Na vládu je lepší nastoupit teď, než bude pozdě
Strejček má obavy: Odbory otevřely Pandořinu skříňku
Odbory se probudily. Stávka bude mít pokračování už 12. července

Na jejich bláboly lidé neskáčí

"Osobně nepovažuji odborářské akce za smysluplné. A to, jakou mají podporu, bylo patrné z masové neúčasti při červnové stávce, takže si myslím, že podporu nemusí během léta nijak intenzivně zjišťovat. Prostě ji nemají. A jsem rád, že naše společnost je natolik vyspělá, že neskáče na populistické bláboly postkomunistických papalášů," sdělil pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Škárka, poslanec, který byl za své rebelství proti Vítu Bártovi vyloučen z Věcí veřejných.

"Odboráři, zdá se, chtějí využít okurkovou sezónu a upozornit na sebe za každou cenu," uvedl pro redakci ministr obrany Alexandr Vondra. Během letních prázdnin se toho podle něj příliš neděje a média tak budou informovat i o bezvýznamných protestech a akcích.

Odbory také připravují akci Ulov si svého politika. Detaily a termín akce však zatím nezveřejnili. Dufek přiznal, že sám by se zaměřil na ministra financí Miroslava Kalouska. "Ano, Miroslav Kalousek by mohl být mojí trofejí, pokud bychom to brali doslova. Jinak samozřejmě všichni, co jsou nespokojení, by asi měli znát i politika zodpovědného za jejich obvod - tedy místo, kde žijí. Ale pochopitelně jde o nadsázku."

Související: Odboráři zase chystají akci. To bude síla... Anebo blbost

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…