Vysvědčení pro vládu: Prospěla, ale za 4

04.07.2011 23:20

Nastal konec školního roku. Žáci v tomhle období dostávají vysvědčení a spěchají si užívat prázdnin. Vysvědčení dostala i vláda Petra Nečase. Od pořadu 168 hodin. Prospěli jen těsně - za 4.

Vysvědčení pro vládu: Prospěla, ale za 4

Pedagogický sbor suplovali čtyři porotci - právnička Hana Marvanová, komentátor Jan Macháček, politolog Lukáš Jelínek a bývalá šéfka Transparency International Adriana Krnáčová.


Předměty byly rovněž čtyři - prosazování reforem, boj proti korupci, aféry vlády a důvěryhodnost vlády. Celkově vláda prospěla na čtyřku, to sice není úplné propadnutí, ale asi žádná maminka by je za takovýto výsledek nepochválila.

Prosazování reforem: 3-4

Vláda svůj nástup k moci podmínila drastickými reformami. Takovými, které budou bolet, ale které pomohou. Předvedla zatím jen "tupé škrty", jak činnost svých ministrů tituloval sám premiér Petr Nečas.

Napsali jsme:
Vláda může padnout, překvapil Vondra. Na tomto to závisí
Byznysmeni dali práci Michálkovi. Temné spiknutí, vypálil Benda z ODS
Nic proti radikalismu. Ale bojím se totální letargie, přiznává aktivistka

"Čas ubíhá a pořád se jen řeční," komentoval výkon vlády Macháček. "Vláda je schopná o reformách uvažovat, ale není schopná je komunikovat," přidal se Jelínek. Podle Marvanové by se měla vláda soustředit zejména na reformy, které budou použitelné i po jejím konci. Zatím totiž silou prosazují cosi, co opozice po příštích volbách okamžitě zruší. "Prosazování reforem?" navázala Krnáčová. "Tenhle předmět zatáhli, tam nebyli. Dala bych jim áčko, absence."

Boj proti korupci: 4

Středopravá vláda rozpočtové odpovědnosti a boje proti korupci. "Boj proti korupci je v tomto případě jako Yeti - všichni o něm mluví, ale nikdo ho nikdy neviděl," glosovala výkon vlády v rámci tohoto předmětu Krnáčová.

"Mají to v programovém prohlášení, ale nenastal žádný obrat," přidala se Marvanová. Podle Macháčka nastane boj proti korupci až v momentě, kdy za mřížemi skončí první "velká ryba" a "některé lidi nahoře to bude citelně bolet".

Aféry vlády: 4

Jediný předmět, který ministři sice zvládli, ale nebyli kvůli tomu zrovna nejlépe vnímáni. "V tom excelují všichni," podotkla Krnáčová. Právě aféry jednotlivých členů vlády zdržují kabinet od práce - vezměme si kauzu Drobil, kauzu ProMoPro, kauzu kolem Víta Bárty atd. "Tyto věci se prostě nevyšetřují," konstatovala Marvanová.

Důvěryhodnost vlády: 5

V předmětu důvěryhodnost si vláda vedla úplně nejhůře. Podle průzkumu agentury STEM jí věří jen 16 procent veřejnosti a podle Jelínka Česko snad nikdy nemělo vládu, jíž by věřilo jen tak málo lidí. "Oni nevěří ani sami sobě, jak jim pak mají věřit lidi?" podotkl Macháček.

"V tomhle propadají všichni, celá třída jako by v tomhle byla někde z Bronxu," přidala se i Krnáčová. V důvěryhodnosti jednoznačně za 5.

S takovým vysvědčením asi vládu žádný rodič na zmrzlinu nevezme. Školní rok ale skončil a - pokud ve zdraví přečká prázdniny - může se pokusit zlepšit si průměr napřesrok.

Čtěte:

Potvrzeno. Véčka zůstávají v Nečasově vládě. Jak všichni říkali

Kalousek vzpomíná: Když jsem byl dělník ve fabrice...

reklama

autor: par

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…