Katolík Gazdík z Velehradu: Co bylo církvím ukradeno, mělo by se vrátit

04.07.2011 21:20

Pravidelným návštěvníkem velehradských Dnů lidí dobré vůle je už patnáct let také Petr Gazdík. Prvních pět let jezdíval na Velehrad s partou kamarádů, posledních deset let vyjíždí na poutní místo spolu s manželkou a dětmi. Obvykle s sebou berou stan a na Velehradě stráví dva dny.

Katolík Gazdík z Velehradu: Co bylo církvím ukradeno, mělo by se vrátit

„Letos to vypadá špatně s předpovědí, takže zřejmě vyrazím jen s manželkou a ještě zvážím, jestli bude vhodné vzít si stan," řekl exkluzivně pro ParlamentniListy.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík.


Na Velehrad jezdí podle svých slov hned z několika důvodů. „Jsem katolík a tradice Cyrila a Metoděje uznávám. Chvíle na Velehradě mi pomáhají nabrat duchovní sílu, navíc se tu potkám se stovkami známých. Nejvíce ale zřejmě oceňují tu atmosféru, která je plná souznění. Takovou harmonii už člověk v běžném životě prožívá málokdy," poznamenal Gazdík.


Zde by si politici srovnali myšlenky

Podle něj by na Velehrad neměli politikové jezdit jen na pouť nebo se jen tak ukázat. „Například některým členům české vlády a představitelům politických stran by prospělo strávit na Velehradě tak třídenní, spíše tedy aspoň týdenní duchovní cvičení, které by absolvovali v naprosté tichosti. Za tu dobu by si jistě srovnali své myšlenky a uvědomili si svou zodpovědnost za tuto zemi," konstatoval Gazdík.

V souvislosti s církevním svátkem Gazdík připomněl také důležitost navrácení majetku církvím. „Jsem rozhodně pro. Protože co bylo ukradeno, má být vráceno. Politici před tím 20 let zavírali oči, to je ale potřeba změnit. Obracejí se na mě tisícovky starostů, v jejichž obcích nejsou vyřešeny záležitosti s církevním majetkem. Brzdí je to v rozvoji obcí i v tvorbě územních plánů. Jako stranický šéf ministra kultury tuto problematiku otevírám s ministrem každý měsíc a věřím, že v tomto volebním období se nám restituce církevního majetku podaří dořešit," doplnil pro ParlamentníListy.cz Gazdík.



ParlamentníListy.cz budou i v následujících dnech informovat o dění na Velehradě a přinesou vám rozhovory se zajímavými osobnostmi, které se akce zúčastní.

 

Položit dotaz Petru Gazdíkovi můžete ZDE

##MINIPAS 2017##


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Biháriová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…