NKÚ v budoucnu zkontroluje hospodaření Úřadu vlády ČR

04.07.2011 18:20

Zdroj z úřadu, který si nepřál být jmenován, ČTK řekl, že akci by mohl NKÚ zařadit již do plánu kontrol na příští rok. Nekontrolovaly by se podle něj výlučně peníze vynaložené na předsednictví, ale celkové hospodaření této instituce.

NKÚ v budoucnu zkontroluje hospodaření Úřadu vlády ČR

Kontroloři z Nejvyššího kontrolního úřadu v budoucnu prověří hospodaření úřadu vlády. Konkrétní rok pro svoji kontrolu ještě úřad nestanovil. ČTK to řekl mluvčí NKÚ Jaroslav Broža.

Vedení úřadu, tzv. kolegium, rozhodlo, že využije podnět poslanců ze sněmovního petičního výboru. Výbor navrhl, aby NKÚ prověřil hospodaření úřadu za roky 2007 až 2009 a zaměřil se hlavně na peníze vynaložené v souvislosti s českým předsednictvím EU. Pro letošní rok má úřad vlády k dispozici zhruba 707 milionů korun. V roce 2009, kdy ČR předsedala unii, měl v rozpočtu téměř 1,8 miliardy korun.

Náklady na předsednictví přes 3 miliardy

O penězích vynaložených z rozpočtu úřadu vlády na předsednictví se hovoří především v souvislosti s případem firmy Promopro. Tato firma zajišťovala dodávky audiovizuální techniky a další služby na konference v Praze a v regionech. Zakázku dostala bez řádného výběrového řízení. Ministerstvo financí zjistilo, že není zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb firmě Promopro z celkových zhruba 550 milionů korun.

Celkové náklady na české předsednictví představovaly 3,43 miliardy korun. Z toho 2,13 miliardy korun se vyčerpalo během samotného předsednictví v první polovině roku 2009. Zakázka se řešila i v Poslanecké sněmovně. Opozice prosadila usnesení, v němž vyzvala premiéra Petra Nečase, aby odvolal ministra obrany Alexandra Vondru (ODS). Vondra byl v době předsednictví až do pádu Topolánkovy vlády vicepremiérem pro záležitosti EU.

Poslanci z petičního výboru se rozhodli podat podnět NKÚ, když se zabývali loňským státním závěrečným účtem úřadu vlády. Zpravodaj výboru k tomuto bodu poslanec ČSSD Václav Votava ČTK řekl, že vše, co vzniklo kolem kauzy Promopro je důvodem pro prověrku hospodaření úřadu vlády v období předsednictví.

"Protože je vidět, že se opravdu vynakládaly finanční prostředky nehospodárně, zakázka byla předražená, takže já si myslím, že je dobře, že NKÚ bude pracovat na prověření celého hospodaření a bude z toho nějaký závěr," řekl ČTK.

Na řadu přijde i liberecký šampionát

Kontrola hospodaření úřadu vlády není jediným podnětem od poslanců, který se vedení NKÚ rozhodlo využít. Kontrolní výbor sněmovny vybídl NKÚ, aby opět prověřil peníze vynaložené na lyžařské mistrovství světa v Liberci z roku 2009. Kontroloři tuto akci uskuteční zřejmě v roce 2013.

Foto: Hans Štembera

Související:

  • Hulinský (ČSSD): Vondrovi už nikdo neuvěří. Měl by rezignovat
  • John doufá, že v kauze Vondra nebudou unikat data ze spisu
  • Kalousek poslal na Vondru kontrolu. Měl dát firmě zakázku za 766 milionů
  • reklama

    autor: čtk, mp

    Odchod do důchodu

    Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

    13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

    Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…