Biskup Malý překvapil: Komunisté už nejsou to největší zlo

06.07.2011 12:32

Podle biskupa Václava Malého jsou křesťanské svátky Cyrila a Metoděje a výročí upálení Mistra Jana Husa aktuální i dnes. Od slavných osobností českých dějin se prý mohou učit politici, ale i "obyčejní" nevěřící. Pokud jde o českou politiku, vidí někdejší disident a odvěký antikomunista ještě horší jevy, než je přítomnost KSČM ve sněmovně: Amorálnost, odposlouchávání a zákeřné hledání slabin protivníka.

Biskup Malý překvapil: Komunisté už nejsou to největší zlo

Rozhovor s biskupem Václavem Malým vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý. 

Co by měly pro občany ČR, pro obyčejné lidi, znamenat svátky Cyrila a Metoděje?
Tyto dny se týkají významných osobností našich dějin. Svatý Cyril a Metoděj umožnili, aby ti, kterým hlásali evangelium, rozuměli tomu, co se děje. Vytvořili písmo a sloužili bohoslužby. Zároveň to byli muži, kteří dovedli ochránit ty, kterým hlásali evangelium, před různými vlivy, které byly cizí tehdejšímu obyvatelstvu Velké Moravy. Cyril a Metoděj jsou spojnicí mezi Západem a Východem, má to dalekosáhlý význam, protože v poslední době se razí heslo, aby Evropa dýchala oběma plícemi, nejen západními, ale i východními. A Jan Hus, který byl ideologicky pojímán, byl muž, který dovedl hájit svou pravdu, který dovedl mít na zřeteli ty, jimiž bylo pohrdáno. Rozhodně to byl muž, který nechtěl založit novou církev, nebyl to ani sociální revolucionář, byl to zbožný muž, který se snažil o očistu církve a tehdejší společnosti. Tohle by se nemělo vytrácet, jsou to aktuální témata naší společnosti, která je sice jiná, ale rovněž se musí vyrovnávat s jistými kazy, pro jejichž řešení můžeme nalézt inspiraci u Cyrila Metoděje i Jana Husa.

Čtěte také:
Biskup Malý k miliardám pro církev: Lidé to nechápou správně
Biskup Malý varoval před přílišným otevíráním Evropy islámu
Církev na nohou. Biskup Malý agituje za menší strany
Emigrací nic nevyřešíte, situace není bezvýchodná, radí Čechům chartista

Zkuste být konkrétní. Který z úkazů dnešní doby by mohl být tím, pro který může být Jan Hus nebo Cyril a Metoděj nějakým vodítkem, jak z toho ven?
Svatý Cyril a Metoděj se snažili o dobré soužití kultur, jak východní, tak západní. Dnes jsme svědky toho, že spousta lidí pocházejících z jiných kultur nachází domov v Evropě. Velkým úkolem je tedy soužití lidí z různých kultur, to je velmi instruující. A Jan Hus? Člověk, který měl na zřeteli i sociálně slabé, vyvržené, a zároveň se snažil o obnovu tehdejší církve a společnosti. My dnes také potřebujeme obnovu církve i společnosti. Procházíme nejen krizí ekonomickou, ale i krizí hodnot. Je třeba si znovu vytyčit nějaké ideály, ne jen žít v utilitarismu, s ohledem na zisk.

Co si podle Vás říká v současné době nejvíce o očistu? Je to politika? Jsme to my, řadoví občané?
Obnova musí začít u každého z nás, musí začít u těch, kteří získali důvěru ve volbách. Aby měli na zřeteli obecné blaho, nejen úzkoprsé lobbistické či stranické zájmy. To, myslím, je úkolem číslo jedna. 

Myslíte, že máme některé politiky, které mají na mysli naše blaho?
Určitě jsou i mezi politiky slušní lidé, například různí starostové. Ale i ve vysoké politice se najdou lidé, kteří jsou slušní a mají na mysli obecné blaho.

Máme červencové svátky vnímat jako ryze církevní? Jak je mají vnímat nevěřící, aby to pro ně nebyly jen klasické „volné dny na nákupy“? Jak by si lidé tyto dny měli uvědomit?
Svátky se netýkají jen církve, křesťanů, ale celé společnosti. Cyril a Metoděj přinesli písmo, přeložili ho do přirozeného jazyka, to souvisí se vzdělaností. Jan Hus dovedl stát za poznanou pravdou, on i Cyril a Metoděj jsou tak aktuální pro všechny členy naší společnosti.

Je dnešní církev taková, jakou ji chtěl Jan Hus?
Církev se musí stále obnovovat, reformovat, neměla by upouštět od svých základních struktur. Ale ta obnova se týká každého z nás, každý z nás má ve společnosti místo,  je to stálá výzva, nikdy nemůžeme říci: už jsme hotovi, už jsme učinili dost.

Domníváte se, že v dnešní době je takzvaně místo pro členy KSČM ve sněmovně?
Byli zvoleni, to je třeba respektovat. Jejich zvolení svědčí o úrovni uvažování části naší společnosti.

Je Vám to, pane biskupe, osobně příjemné, že jsou komunisté tak trochu u moci?
Hlavní problém nevidím v tom, že jsou v parlamentu, ale spíše v morálce a míře zodpovědnosti některých ústavních činitelů. Odposlouchávání, odhalování slabostí toho druhého... To je mnohem závažnější, než že jsou komunisté v parlamentu.

Co byste vzkázal naší politické reprezentaci?
Především vyšší kultivovanost a kulturu vzájemných vztahů. Diskuze má probíhat kultivovaně, ne ve špinavém způsobu odhalování slabin toho druhého. Také v respektu k zákonům, které platí pro každého. Důležit je také vůle, aby byli po právu potrestáni ti, kteří okrádají společnost. Ta zatím chybí.

Více o Václavu Malém ZDE

Foto: c-m-t.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …