ČSSD velebí Husa, Cyrila a Metoděje. Web KDU-ČSL leda Čunka

05.07.2011 9:03

Dva dny volna, vyplývající ze svátků věrozvěstů Cyrila a Metoděje a památky upálení Mistra Jana Husa, vedly exministr vnitra Františka Bublana k širšímu zamyšlení. Zástupce levicové sociální demokracie zůstal jedním z mála, kdo o tomto tématu napsal. Zcela opomenuto zůstalo i na stránkách KDU-ČSL.

ČSSD velebí Husa, Cyrila a Metoděje. Web KDU-ČSL leda Čunka

"Začnu sv. Cyrilem a Metodějem, byli zde dříve než Jan Hus a přinesli písmo a křesťanskou víru," uvádí zkraje svého textu Bublan. "Dnes bychom řekli, že přinesli novou technologii a novou etiku. Spojíme-li tyto dva pojmy, můžeme říci, že přinesli nové poznání. Skutečné a opravdově prospěšné poznání v sobě obsahuje znalosti techniky potřebné pro zvládnutí našeho povolání, ale také znalost a vědomí toho, co je víra, naděje a láska. A toto poznání je základem pro naše svědomí, podle kterého se většinou řídíme a rozhodujeme," píše dále s tím, aby se čtenáři zamysleli jak nad životními hodnotami, tak nad účasti na dnech dobré vůle na Velehradě, případně na slavnostním shromáždění v Betlémské kapli. "

"Přeskočíme půl tisíciletí a vidíme před sebou Mistra Jana Husa, který nechtěl odvolat své názory a postoje, protože jak sám řekl: „nechci zradit Krista, své bratry a své svědomí," doplnil Bublan, který se nad významnými daty historie České republiky zamyslel jako jediný sociální demokrat. Ze zpráv, které ČSSD publikovala, se prakticky všechny věnují kritice vládní koalice. Obdobně je tomu na webu KDU-ČSL, ODS, Věcí veřejných i TOP 09. Lidovci navíc jako druhý text v pořadí zdůrazňují dopis senátora Čunka adresovaný premiéru Nečasovi. O záležitosti jsme vás informovali zde.

Stejné ticho po pěšině je nejen na oficiálních stránkách, ale taky na Facebooku.

Jak redakci ParlamentníchListů.cz informoval jeden z poslanců vládní koalice: "Co se divíte, mně chodí maily se zněním, abych si užil hezký, prodloužený víkend a 11. července na viděnou. Je to socialismus," uvedl zástupce Věcí veřejných, který si nepřál být jmenován.

Tématicky:

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…