Dopis Karolíny Peake vzbudil nečekané ohlasy našich čtenářů

05.07.2011 17:01

Ačkoli má oficiální profil Věcí veřejných na Facebooku víc jak 21 tisíc fanoušků, dopis Karolíny Peake "členům a véčkařům" byl přijat liknavě a bez výraznějšího zájmu. Pravý opak byl k vidění na ParlamentníchListech.cz, kam mnozí z registrovaných příznivců a členů strany, jak sami potvrdili, chodí raději a víc.

Dopis Karolíny Peake vzbudil nečekané ohlasy našich čtenářů

"Proč u vás? Protože ta diskuse je v dnešní době cenzury něco neskutečného. Rád čtu názory voličů, čtenářů, prostě lidí, kteří se o politiku zajímají. Náš profil? To ani nevím, že něco takového je. Respektive vím o něm, ale my tam nemáme možnost cokoli připisovat, je to jen záležitost pana mluvčího Žižky, ti tam dávají tiskovky a prohlášení, vesměs zcela triviální. Komunikaci s naší základnou bych si představoval jinak. A to už jen z důvodu, o kterém na konferenci v HK mluvil exministr Bárta, že se musí zlepšit komunikace s regiony. U nás to teda vážně nepozoruji," napsal v obsáhlé SMS poslanec Věcí veřejných z Moravy.

"Prosím, nejmenujte mě, atmosféra je napjatá, nechci přilívat do ohně," uvedl. Redakce zároveň obdržela dva e-maily od předsedů regionálních sdružení Věcí veřejných, v nichž stálo: "Chodím k vám rád, ale prosím, abyste hlídali některé z názorů, které jsou proti paní Peake, jsou ošklivé."




Čerstvě jmenovaná místopředsedkyně vlády premiéra Nečase v textu obhajuje a zároveň vysvětluje poslání koaličního projektu slovy: "Přesto v myslích řady členů a příznivců Věcí veřejných zůstávají určité pochyby a otázky. Především ta nejdůležitější - má tato vláda ještě smysl? A mají se této vlády i nadále účastnit Věci veřejné? Jak to dopadne?" Peake uvádí, že díky současnému poměru sil v Poslanecké sněmovně jsou "karty rozdány zcela jasně".

Za současného poměru sil podle ní nelze sestavit jakoukoliv jinou, smysluplnou koalici. "Pokud by v současné situaci Věci veřejné koaliční projekt ukončily, tak by byly až příliš podobné Jiřímu Paroubkovi, který potopil někdejší vládu Mirka Topolánka v době českého předsednictví Evropské unii, aniž by měl plán B," píše Peake.

Její slova ovšem pochopení nenašla. Na oficiálním profilu VV, kde její dopis dosud visí na první pozici, přispělo svým názorem přibližně třicet fanoušků. Na ParlamentníchListech.cz šplhá jejich počet ke čtyřem stovkám. Co píší?


Vstupte:


"Jak jste "důležití" pro většinu tohoto národa, tak o tom svědčí poslední průzkumy preferencí u veřejnosti," míní Bendy. "Nakonec se ukazuje, že se za vás stydí nejenom vaši voliči, ale i váš vůdce Bárta," napsal Buldozer. "Jsem zjistila, že to je idealistický až laický text," uvedla Paula. "Paní Peake, vaše účast ve vládě jen zatíží daňové poplatníky. Za ten rok jste vašim přizpůsobováním a poklonkováním ODS a TOP 09 dokázali, co umíte. Nic," dodala Luisa. Podobných názorů jsou v diskusi stovky. Těch, které by se stavěly na stranu VV, pouhé minimum.

"Jsou to dvě věci, které chci zmínit. Jednak opětovná naštvanost lidí, která roste každým dnem a potom fakt, že proti Věcem veřejným, soudě podle diskusí, vyvstávají negativní ohlasy z vlastních řad, to mě překvapuje nejvíc," řekl ParlamentnímListům.cz analytik Břetislav Polách.

Sama Karolína Peake se negativním ohlasům nediví. Podle jejich slov se jedná o svobodnou možnost vyjádřit vlastní názor. "Věci veřejné by ale neměly hrát roli pouhého jazýčku na vahách. Neměly by toliko taktizovat a doufat, že v příštích volbách získají zase více než 5 procenta hlasů," napsala 1. místopředsedkyně strany.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…