Jednání o standardech trvá už 4 roky, stěžuje si lékař

05.07.2011 11:32

Debata o standardech a nadstandardech ve zdravotnictví se rozeběhne na plné obrátky. Lékaři si stěžují, že pro zatím šlo pouze o monolog ministerstva. Sami ovšem připouštějí, že jde o velmi problematická rozhodnutí. Jak dlouho už se o nadstandardech jedná. A kam nakonec budou patřit jednotlivé operace?

Jednání o standardech trvá už 4 roky, stěžuje si lékař

Intenzivní jednání o stanovení standardu a nadstandardu s odbornou veřejností chce ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP09) odstartovat právě o prázdninách. Lékaři si povětšinou stěžují, že dosud nešlo o debatu, ale spíše o monolog ministra, Když však mají sami sdělit, co by zařadili mezi standard a co už je nadstandard, drží se spíše zpátky, protože je to problematické. Informuje o tom server idnes.cz

Jednání pokračují příliš pomalu, už čtyři roky

Ministr Heger čeká, až sněmovnou projde novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, pak chce odstartovat debaty, to se ale mnohým lékařům nezamlouvá, největším odpůrcem tohoto postupu je Česká lékařská komora (ČLK).

"My se definicemi standardu zabýváme čtyři roky. Na můj vkus ta jednání jdou příliš pomalu," domnívá se chirurg Miroslav Ryska.

Urolog a předseda Společnosti robotické chirurgie Vladimír Študent zase tvrdí, že ministr Heger zatím vede jen monolog. Podle Študentova názoru by měla skončit výměna vzkazů přes média a měl by se otevřít prostor pro skutečnou debatu. Přesně to se ale má podle ministra stát o prázdninách.

Dali jsme ministrovi Bianko šek, stěžuje si Kubek

Předseda ČLK Milan Kubek tvrdí, že lékaři měli zájem na tom, aby se v zákonné úpravě objevilo ustanovení o tom, kdo všechno se bude na standardech podílet. Tento bod však legislativně podchycen není a lékařům tak prý nezbývá než čekat, s čím ministr přijde.

Jde přitom o hodně, spory se vedou např. o robotickou chirurgii, má se řadit mezi standard? Společnost robotické chirurgie by si přála, aby robotické operace zůstaly v oblasti standardu, protože především zvyšují bezpečnost pacienta. Česká urologická společnost však tvrdí, že např. robotická operace prostaty by měla být brána jako nadstandard, protože proti laparoskopii nepřináší lepší výsledky, ale je až třikrát dražší.

Související:

Heger zaměstná profesory. Určí, co je standard a co bude za peníze

Ministr Heger: Reforma zdravotnictví je připravena

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …