Slovenský film Cigán platila ČT. Jandák se brutálně rozčílil

06.07.2011 14:58

Na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech měl v úterý premiéru slovensko-český film Cigán. Dílo slovenských tvůrců, které koprodukovala Česká televize, se zabývá palčivým problémem – životem Romů na východním Slovensku. To rozčílilo poslance Vítězslava Jandáka (ČSSD) a šéfku Suverenity Janu Bobošíkovou. Oba totiž vidí poslání ČT jinde než v koprodukování zahraničních filmů. Podle Jandáka ČT zřejmě brzy začne podporovat i filmovou tvorbu v afrických státech.

Slovenský film Cigán platila ČT. Jandák se brutálně rozčílil

Českou bombou na letošním karlovarském festivalu byli Slováci. Držitelé Českého lva za snímek Záhrada, scenárista Marek Leščák a režisér Martin Šulík, se pustili do tématu, do kterému se chce málokomu. Cigána, strhující drama čtrnáctiletého chlapce, které koprodukovala Česká televize, natáčeli přímo ve východoslovenských slumech. V největší české filmové databázi ČSFD.cz, která mimochodem film označuje jako čistě slovenský, zatím hlasující, kteří snímek měli možnost vidět, přisoudili "Cigánovi" 43 %.

 

Jandákovi chcípl traktor

Stínový ministr kultury Vítězslav Jandák, poslanec ČSSD, nad dramaturgií České televize poněkud kroutí hlavou. „Právě sekám trávu a až mně z toho chcípl traktor. Česká televize má zřejmě hodně peněz, a tak podporuje zahraniční kinematografie. Počítám, že až začne Burkina Faso točit filmy, tak se na tom bude naše veřejnoprávní televize také finančně podílet. Je to chvályhodné, že přispívá na rozvoj zahraniční filmové produkce. Zřejmě mají tolik peněz, že neví kam s nimi," řekl pro ParlamentníListy.cz Jandák.

SLEDUJEME téma volba nového šéfa ČT

„Česká televize se podílí na vzniku kvalitních děl bez ohledu na hranice, na filmech, které nejsou mainstreamové," reagoval pro ParlamentníListy.cz mluvčí televize Ladislav Šticha. „S režisérem Šulíkem nespolupracujeme poprvé. ČT navíc koprodukcí získává vysílací práva a případný zisk z kinodistribuce," doplnil.

Čtěte také:
Propagační videoklip: Neviditelní Romové pracují
Starosta: Romové mi nabourali audi. Ať mi komunistka vleze na záda
Romové v Bydžově varují Vandase: Budeme bránit naše ženy a děti
Romové u Jílkové: Hlasité hádky a expresivní výrazy

„Jenom mě trochu zaráží, že na Kavčích horách leží spousta českých scénářů, na jejichž realizaci nejsou několik let peníze. Zřejmě problém romských osad na východním Slovensku je pro nás tak ožehavý, že nebylo zbytí se na filmu podílet. Já jsem jen jihočeský sedlák a nedokážu to zřejmě správně posoudit," dodal Jandák.

ZDE SLEDUJEME dění v ČT

Podivná ČT

Jandák má k dramaturgii České televize výhrady dlouhodobě. Podivoval se už nad tím, že Česká televize financovala film Václava Havla Odcházení - absurdní drama, které pochopilo jen několik salonních intelektuálů. „Pravdoláskařské Lidovky aneb Völkischer Beobachter české žurnalistiky zaplakaly dojetím nad filmem, o jehož umělecké kvalitě se dá skutečně dlouhodlouze hovořit... ale natočil ho V. Havel," napsal Jandák na svém facebookovém profilu.

"Závist ze mne nekape... spíše údiv nad tím co vše je schopen člověk o jehož dramatičnosti mám velké pochybnosti natočit a vyplodit a o čemž by každý soudný člověk řekl je to brak a to, že každý ví, že král je nahý a přesto o něm hovoří ...jako o oblečeném do zlata je jen smutným svědectvím doby," dodal Jandák na svém profilu.

SLEDOVALI JSME téma Havlův film
Miliardář Bakala: Je ostudné, jak se národ chová k Václavu Havlovi
Nepovedený film, nebo antipatie k Havlovi? Odcházení propadlo

Hájek se vysmál Havlovu filmu: Sprosťák Jandák nechápe génia
Landovský brání Havlův film: Jandák je kokot
Jandák brutálně setřel Havlův režijní debut

Rozčílená Bobošíková

Předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková byla z toho, co koprodukuje Česká televize, téměř v šoku. „Jsem v Mnichově a musím říct, že jste mě tou zprávou naštval. Určitě je u nás doma dost palčivých témat, která by stála za filmové zdokumentování. Česká televize, která je povinně placená z peněz všech českých občanů, kteří mají televizi, by se měla přednostně zabývat produkcí domácích filmů. To, co dělá ČT v tomto případě, sice není nezákonné, ale člověka to rozčílí. Měla by se tím zabývat Rada ČT a také mediální komise Poslanecké sněmovny, když poslanci lidem předepisují, jaké mají platit koncesionářské poplatky," prohlásila pro ParlamentíListy.cz Bobošíková.

Zdeněk Troška je Čechoslovák

Režisérovi Zdeňku Troškovi ale podpora slovenského filmu ze strany ČT nevadí. "Já pořád beru Česko a Slovensko jako Československo, jako jeden stát, takže mi tohle nevadí. Jestli je ten scénář dobrý, tak proč by se na tom nemohla Česká televize podílet?" řekl ParlamentnímListům.cz Troška s tím, že se slovenská televize Markýza také podílela na jeho pohádkách.

"U nás hraje spousta slovenských herců a obráceně také a mám z toho radost. Ten film neznám, ale Cikánů ze Slovenska tady máme taky dost, tak třeba ten film pomůže k pochopení té problematiky. Spíše mi vadí, že se slovenské seriály dabují do češtiny. Proč to nenechají ve slovenštině? České děti pak slovenštině přestávají rozumět," dodal Troška.

Čtěte také: Havlův film za peníze ČT. Test českého diváka, či kult osobnosti? 

Režisér chce vyvolat diskuzi

Šulík chce filmem vyvolat diskuzi o vztazích bílé většiny s Romy. "Důležité je, aby gadžové a Romové začali všem sociálním a jiným problémům čelit společně. Vždyť jedni ani druzí na to nestačí. A začít by se mělo hned zítra," uvedl režisér v rozhovoru pro Festivalový deník.

Sledujeme TÉMA MFF Karlovy Vary
Hit internetu. Všichni jsou už ve Varech a motaj se tam po barech
Překvapení! Bartoška v televizi nekouří - bojí se?
Producent poděkoval Kalouskovi a Besserovi za podporu filmu
Klaus na karlovarském festivalu. Hlavně se nesmí potkat s Havlem

"Známe Gipsy Kings, stočlenný romský orchestr z Budapešti, ale nemáme představu, v jakých podmínkách žije dvě stě tisíc Romů na východním Slovensku," vysvětlil režisér Martin Šulík na festivalu, co ho vedlo k natočení filmu Cigán. Ve světové premiéře jej uvedl v úterý na karlovarském festivalu, kde byl snímek, který Šulík označil za svůj neosobnější, zařazen do hlavní soutěže.

Film je o beznaději

Film není příliš optimistický. „Čtrnáctiletému romskému chlapci Adamovi z romské osady zabijí otce, ale nikdo neví, co se vlastně stalo. Chybí svědkové i důkazy. Matka však po pohřbu dlouho netruchlí. Aby zabezpečila děti, provdá se za otcova bratra - zloděje a lichváře Žiga. Adamovi se ze dne na den změní život. Najednou dospěl. Pomáhá matce, stará se o sourozence a snaží se je ochránit před Žigovým vlivem. Má jen dvě radosti - boxerský trénink a černookou Julku. Když matku odvezou do porodnice, otčím vtáhne Adama a jeho bratry do svých pochybných kšeftů. Při jedné krádeži chlapce zadrží policie a před vězením je zachrání jen to, že nejsou plnoletí. Adam postupně ztrácí všechny jistoty. Vyhodí ho z boxerského oddílu, Julku rodiče pošlou do Čech. Chlapec se čím dál častěji dostává do konfliktu se zákony vlastní komunity. V hádce s cynickým Žigem pochopí, kdo stojí za otcovou smrtí. Pokouší se uniknout z beznadějné situace, ovšem marně," uvádí oficiální distributorský text.

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban, ova

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…