Populární senátor Töpfer z ODS: Lidé ty reformy chtějí. Ale...

06.07.2011 16:39

Rušit Komunistickou stranu Čech a Moravy? Podle senátora a herce Tomáše Töpfera myšlenka, která přišla poněkud po sezóně. Teď už je spíše třeba hledat taková řešení společenských problémů, která komunisty obsahově vyprázdní. Pokud jde o reformy, nepochybuje Töpfer, že lidé cítí jejich potřebu, ale rádi by, aby se reformy obešly bez nich.

Populární senátor Töpfer z ODS: Lidé ty reformy chtějí. Ale...

Ministerstvo vnitra dokončilo analýzu na posouzení reálných šancí na zrušení KSČM. Obsah analýzy zatím není znám. Jak nicméně vnímá snahy na zrušení KSČM populární představitel seriálového Karla Arazíma, velitele četnické stanice ze seriálu Četnické humoresky?

Zákaz komunistů? Pozdě. Teď už se musí jinak

„Zakazovat KSČM v roce 2011 mně připadá poněkud po sezóně. Jestli se to nepovedlo hned po roce 1989, pak je lepší se věnovat důležitějším věcem. Například nabízet taková řešení a takový program, aby KSČM ztratila svůj volební potenciál. Ovšem extrémisté jsou v každé společnosti. Bohužel," reagoval Töpfer pro ParlamentníListy.cz.

Související:

Štětina: Komunisty zakázat. Ale rychle, ještě před volbami

Petice za zrušení KSČM

Ve všech pádech skloňované naštvání lidí ze současné politické situace vyřešil populární herec po svém, stal se senátorem. „Češi, alespoň kam moje paměť sahá, byli naštvaní skoro vždycky. Včetně mě. Proto jsem šel do politiky, abych se nemohl vymlouvat a říkat jen "oni"," konstatoval senátor.

Reformy ano, ale bez nás...

Podle průzkumů nicméně i přes „naštvání" lidé chápou reformy jako potřebné. „Cítí podle Vás společnost tu potřebu s tím, že každá reforma něco stojí (mě osobně) - nebo spíše je to takový ten český postoj: Reformy jsou třeba, ale beze mě," zeptali jsme se. Odpověď byla strohá: „Tak obsáhlou otázkou jste si odpověděli sami," podotkl Töpfer.

Čtěte také: Biskup Malý překvapil: Komunisté už nejsou to největší zlo

Zda odbory v rámci reforem oprávněně poukazují na nekomunikativnost vlády, senátor komentovat nechtěl. „Nejsem a nebyl jsem u jednání s odbory," vysvětlil ParlamentnímListům.cz. Poznámku k jednomu z jejich požadavků si však neodpustil: „Nevím, jestli například požadavek na přímou volbu prezidenta patří mezi kompetentní požadavky odborů."

SLEDOVALI jsme téma vládní krize

Vládní krize? Ne, krize VV

Krizi, která se ve své podstatě stala spouštěčem negativních emocí ve společnosti, by senátor přívlastkem vládní neoznačil. „Nemyslím, že se jednalo v pravém slova smyslu o krizi vládní. Spíše krizi Věcí veřejných. Scénář s nejmenšími vládními stranami se bohužel opakuje - KDU-ČSL, Zelení a teď Věci veřejné," myslí si Töpfer.

Nedávno podepsaný dodatek ke koaliční smlouvě, kterým byly ukončeny vládní rozmíšky hrozící jejím rozpadem, podle Töpfera klid na vládnutí nezaručuje. Bezproblémové koaliční vládnutí podle něj bude do budoucna ohrožováno průzkumy volebních preferencí.

Bacha na průzkumy preferencí

„Dodatků ke koaliční smlouvě může být bezpočet. Bude hodně záležet na průzkumech volebních preferencí. Čím nižší budou pro malou koaliční stranu, tím intenzivněji se bude chtít profilovat, chcete-li zviditelnit," řekl redakci senátor s poznámkou, že takto jsou v permanentní krizi v podstatě všechny koaliční vlády.

„Bezproblémové fungování by mohla mít vláda jedné strany s absolutní, pokud možno i ústavní většinou. To jsme tu ale měli od roku 1948 jednou, pokud se nemýlím, a moc dobře to nedopadlo. Vládnutí bude u nás díky volebnímu zákonu vždy obtížné, ale je to správně. Naše Ústava není špatná, a pokud se způsob volby do Parlamentu ČR nezmění, bude nucena každá koaliční vláda usilovat o kompromis," míní senátor a položil řečnickou otázku: „Není to náhodou zdravé?"

Senátoři jsou slušňáci

V současné politické vřavě považuje Töpfer Senát, jehož je členem, za sbor ctící elementární slušnost. Třebaže je horní komora po loňských podzimních volbách "oranžová".

 „Myslím, že korektní chování, elementární slušnost, je základní devizou senátorů, a to bez ohledu na to, která ze stran má v tom kterém funkčním období převahu. Asi proto nejsou TV přenosy ze Senátu takovým hitem jako záznamy jednání sněmovny," reagoval Töpfer. Zda bude v budoucnu obhajovat svůj mandát, zatím neví. „Pokud o to bude někdo stát...," zněla jeho lakonická odpověď.

Připomeňme, že Tomáš Töpfer je senátorem od roku 2006 za volební obvod Praha 4. Spolu s herečkou Eliškou Balzerovou založili v roce 1995 Nadaci Fidlovačka a uvedli do provozu zchátralou budovu divadla v Praze-Nuslích. Töpfer je v Divadle Na Fidlovačce ředitelem, hercem i režisérem.

Přiznání daly dvě třetiny senátorů, nejúspěšnější byl Töpfer
Tomáš Töpfer nařčen ze zneužívání peněz Senátu pro divadlo
Töpfer: ODS je manželství v krizi. Rozvádět se je ale blbost

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…