Odboráři brousí nože. Na generální stávku se však netěšte

07.07.2011 7:35

Aktivita odborů bude zřejmě v létě stoupat. Už v úterý 12. července se od 12:30 bude v Praze konat jejich další akce - Ulov si svého politika. Hned po prázdninách pak chtějí odboráři zahájit akce, které mají směřovat k vrcholu „odborářské sezony" - generální stávce. Sami odboroví předáci si však nejsou jisti, zda je tento cíl letos dosažitelný.

Odboráři brousí nože. Na generální stávku se však netěšte

Červencová akce bude mít formu happeningu, skutečný lov na politiky se konat nebude. Odboráři však budou pokračovat v návštěvách poslaneckých kanceláří po celé republice a budou chtít, aby jim poslanci vysvětlili, z jakého důvodu zvedli ruku pro reformy. Jde prý o to, aby si zákonodárci uvědomili svou zodpovědnost vůči voličům.

Kolik přijde lidí? Netušíme, uvidíme 

Šéf odborového svazu KOVO Josef Středula nechce odhadovat, kolik lidí přijde. "Vůbec nemáme představu. A myslím, že to není hlavní. Jde o to dát najevo vztah ke zdravotní reformě," řekl pro ParlamentníListy.cz.

Související: Odboráři zase chystají akci. To bude síla... Anebo blbost

Název akce "Ulov si svého politika" zní poněkud brutálně a mohl by v některých lidech způsobovat agresivitu. "Nikdo z ČMKOS název nevymyslel. Je to nápad kolegů z Asociace samostatných odborů. My jejich název respektujeme a podpoříme je," uvedl na adresu odborové centrály ASO Bohumíra Dufka, jíž Středulův svaz není členem.

"Jde o to, jak bude vypadat české zdravotnictví v roce 2012. Dvanáctého zasedají poslanci a my jim chceme dát najevo, že pokud vládní reformu posvětí, tak si musí sami přičíst škody. Já sám věřím, že poslanci reformu neschválí," řekl Středula.

Generální stávka bude

Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek už dříve ParlamentnímListům.cz potvrdil, že pochodem před sněmovnu chtějí odbory upozornit na to, že vláda „válcuje" své zákony.

Čtěte také: Radikální odborář Dufek: Jen počkejte. Na podzim uvidíte

Na druhou stranu prý pochod nemá být testovacím balonkem možné podpory ze strany veřejnosti k odbory avizované generální stávce. Akce, které by měly ke stávce směřovat, prý přijdou hned po prázdninách. „Zatím platí, co už jsem řekl. Udělám vše proto, aby mohla být po prázdninách vyhlášena generální stávka. Víc ale odkrývat naši kuchyni zatím nechci," uvedl zmíněný šéf ASO Bohumír Dufek.

Odborář nechtěl konkretizovat svou představu, na kdy by vyhlášení generální stávky rád viděl. „Ke konci letošního roku," přiblížil odborový předák po naléhání redakce.

Olejár by stávkoval už v září

To Luboš Olejár je jiný „střelec". „Nedají se vyloučit ani protesty formou občanské neposlušnosti a stávek, počítáme, že v září se uskuteční i ta generální," řekla ParlamentnímListům.cz před týdnem hlava Svazu pacientů a současně šéf výboru odborů DP Praha. Rovněž však nespecifikoval, jak by podle něj taková občanská neposlušnost vypadala.

  • TÉMA: Stávka
  • Naštvání je, ale odbory nemají šanci

    Ať tak či tak, skloňují odboráři shodně nutnost podpory veřejnosti v případě vyhlášení generální stávky. Že by jí v dohledné době získali, si však například nemyslí ani levicový sociolog a publicista Jan Keller.

    Současné naštvání veřejnosti podle něj není dostatečným motorem pro akci typu generální stávka, a to i přesto, že rozladěnost jde napříč společností. „Devadesát procent lidí sice nevěří vládě - zaměstnanci, podnikatelé, důchodci. Drobní podnikatelé jsou vysloveně rozladěni," vyjmenovává Keller a dodává: „Jenže oni jsou sice naštvaní, ale u nás jsou zvyklí vydržet hodně a být opravdu hodně naštvaní, než do těch ulic jdou," komentoval.

    Stávka u soukromníků? To těžko

    V podporu generální stávky nevěří ani politolog Bohumil Doležal. "Zatím nám odbory ukázaly, že umí zablokovat železnice, dopravu v Praze a udělat třítisícovou demonstraci. Z toho plyne, že zatím situace pro generální stávku zralá není," sdělil ParlamentnímListům.cz Doležal.

    Zatím to podle něj vypadá tak, že nějakou stávku by lidé tolerovali, ale na masovou podporu Doležal nevěří. "Generální stávka znamená, že se bude stávkovat i v soukromém sektoru. Jak by tohle to zorganizovali? Síla odborů je jen v tom, že tady je moc věcí státních," dodal politolog.

    Více odborům věří další zkušený komentátor politického dění Zdeněk Zbořil. "Do konce roku je ještě dlouho, ale bude-li se koalice snažit jako dosud, je to možné," řekl redakci na dotaz, zda věří v úspěšné vyvolání generální stávky ještě letos.

    Čtěte také:

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Tomáš Urban, Ondřej Vaněk

    Andrej Babiš byl položen dotaz

    dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

    viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…