Možná je na čase zrušit soukromé exekutory, míní Škromach

07.07.2011 6:39

Senátor Zdeněk Škromach (ČSSD) odpovídal na serveru ParlamentníListy.cz na dotazy dalšího z našich čtenářů. Prohlásil, že je možná na čase zrušit profesi soukromých exekutorů. Vyjádřil se také k imunitě zákonodárců a k trestní odpovědnosti vládních činitelů. Prý by stačilo, abychom se vrátili k modelu z první československé republiky.

Možná je na čase zrušit soukromé exekutory, míní Škromach

Jeden ze čtenářů serveru ParlamentníListy.cz se pod přezdívkou theolli70 ptal místopředsedy Zdeňka Škromacha (ČSSD) ptal, zda by nebylo na místě výrazně omezit imunitu zákonodárců. To ovšem nebyl jediný dotaz. Čtenář chtěl také např. vědět, jestli by byl Škromach ochoten omezit odměny soudních exekutorů. Přinášíme odpovědi senátora.

Určitý stupeň imunity je nezbytný

Škromach má za to, že určitá míra imunity je nezbytná, o čemž mimo jiné svědčí skutečnost, že ji v různé míře požívají prakticky všichni evropští politici. Senátor má však také za to, že imunita vy se měla vztahovat jen a pouze na dobu výkonu mandátu politické funkce. V Česku přitom platí, že zákonodárce, jehož sněmovna odmítla vydat policii, už nebude stíhán ani po skončení svého mandátu.

Psali jsme: Škromach: Musím šetřit, i když je to těžké

„Určitý rozsah imunity zákonodárců je obvyklý ve všech demokratických zemích, neboť se tím chrání svoboda rozhodování Parlamentu a zejména práva opozice, která by jinak mohla být zastrašena či umlčena nástroji, která má vláda k dispozici. Trestněprávní imunita poslanců a senátorů by měla být omezena jen na dobu výkonu jejich mandátu," míní Škromach.

Za zmínku ovšem stojí, že zákonodárci se do omezení vlastní imunity příliš nehrnou. Sám Škromach je členem Parlamentu ČR od roku 1996, nejprve působil v pozici poslance a od roku 2010 je senátorem.

Stačí se podívat na první republiku

Senátor v této souvislosti vzpomíná a fakt, že za první československé republiky bylo možné stíhat prezidenta republiky či ministry, pokud svým působením v úřadě porušili zákon. Právo podat obžalobu příslušelo Poslanecké sněmovně, trestní řízení prováděl Senát. V okamžiku, kdy byl ministr obžalován, nemohl působit v úřadě.

Dále čtěte: Facebook rozhodl: Zdeněk Škromach neexistuje

„Tuto speciální trestní odpovědnost ministrů zná i v současnosti řada ústav demokratických zemí. Stačí se tedy jen inspirovat v naší minulosti nebo jinde v cizině," uzavírá toto téma zákonodárce.

Třetina exekucí je protiprávní

K tématu exekucí senátor jednoznačně prohlašuje, že je třeba výrazně omezit práva exekutorů a pokud se to nepodaří, je prý zákonodárcepro zrušení této profese v soukromé podobě. Výkon exekuce by pak zůstal na bedrech soudů a státu.

Nepřehlédněte: Vysoké romské důchody zvedly ze židle Škromacha. Už podruhé

„Jestliže až u třetiny exekucí dochází k protiprávním postupům exekutora, pak je jasné, že veškeré dosavadní snahy o zamezení excesům při exekucích se zatím míjejí účinem. Jsem proto jednoznačně pro radikální omezení pravomocí soukromých exekutorů. Pokud se masově rozšířené přehmaty exekutorů nepodaří vyřešit legislativními úpravami, jsem rovnou pro návrat k předchozímu právnímu stavu, tedy pro zrušení této profese a pro opětovný přenos výkonu rozhodnutí výlučně na soudy a správní úřady," píše senátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…