Část zákoníku práce je protiústavní, míní právníci

07.07.2011 7:32

Část ustanovení v novém zákoníku práce, které minulý týden schválila vláda, mohou být v rozporu s ústavou. Uvedli někteří renomovaní právníci.

Část zákoníku práce je protiústavní, míní právníci

V novele zákoníku práce je možnost propuštění zaměstnance i v době nemocenské. Podle experta Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Víta Samka je protiústavní  i podle názoru legislativní rady vlády.



Na možnou protiústavnost schváleného opatření, že propuštění má být nově možné i kvůli hrubému porušení režimu na neschopence, upozornil i advokát Miroslav Bělina.

„Důsledky neschopnosti veřejnoprávního systému poskytujícího nemocenské uhlídat zneužívání systému a nárůst dočasné pracovní neschopnosti stát nejprve přenesl na zaměstnavatele a nyní jim chce dát nástroj vůči zaměstnancům postihnout je nejvyšší možnou sankcí v oblasti pracovního práva, tj. výpovědí, a to přesto, že za porušení léčebného režimu jsou jiné sankce, které již dosavadní úprava zná," citovalo Právo Bělina.

SLEDUJEME TÉMA Zákoník práce

Podle něj tak nařízení „vyvolává důvodné pochybnosti o rozporu s ústavním pořádkem ČR, zejména se zásadou proporcionality".

Podle experta odborů Samka by mohla být protiústavní i další pasáž v zákoníku. Ta, která má umožnit řešení důsledků vad v právních úkonech, tedy třeba při špatném uzavření pracovního poměru.

„Člověk třeba může rok pracovat a zjistí se, že neměl řádně uzavřenou smlouvu. Celý pracovní poměr by pak byl neplatný, jako by neexistoval," varoval v Právu odborník ČMKOS.

Odbory chtějí o těchto ustanoveních v zákoníku práce jednat se senátory a poslanci. „V případě, že projdou Poslaneckou sněmovnou i Senátem, potom bychom je žádali, aby byla podána ústavní stížnost," zdůraznil Samek.

Psali jsme:
Drábkova novela zákoníku práce prošla vládou

reklama

autor: ann

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…