Soud: Úředníci musí odtajnit příjmy. Státní zaměstnanci dál zapírají

07.07.2011 7:54

Na základě verdiktu Nejvyššího správního soudu musí vysocí státní úředníci na žádost prozradit své příjmy. To ovšem odmítají a v neplnění své povinnosti jsou až překvapivě jednotní, prý by šlo o narušení jejich soukromí. Stejně se na celou věc dívají i státní zaměstnanci Úřadu na ochranu osobních údajů.

Soud: Úředníci musí odtajnit příjmy. Státní zaměstnanci dál zapírají

Nejvyšší správní soud letos na konci května rozhodl, že úřady napříště nesmějí utajovat příjmy klíčových zaměstnanců. Muži a ženy placení z daní českých občanů však dál vytrvale zatloukají. Prý by bylo výrazně narušeno jejich soukromí. Informují o tom Hospodářské noviny (HN).

 

Smutná ukázka právní kultury

Jedním z mála úředníků, kteří si nechali nahlédnout do peněženky, byl Petr Kynštetr, dlouholetý kancléř sněmovny. Jen na mimořádných odměnách inkasoval v loňském roce tři sta patnáct tisíc korun. Kupříkladu úřad vlády už ovšem odmítl poskytnout patřičné informace s odůvodněním, že jde o nepřípustný zásah do soukromí zaměstnanců.

„Poskytování údajů o výši odměn by znamenalo zásadní narušení práva státních zaměstnanců na soukromí," zamítl žádost o poskytnutí informací Úřad vlády ČR.

Premiér Petr Nečas (ODS) se ovšem k problému staví vyhýbavě. Ze své funkce prý o výši odměn nerozhoduje. To vzkazuje muž, který svou vládu nazývá vládou rozpočtové odpovědnosti, jenže otevřená veřejnosti.

Úřad na ochranu osobních údajů státní úředníky hájí

Za poslední dobu na veřejnost pronikla jen informace o výši odměn bývalého ombudsmana Českých drah Petra Fejka. Ten si vydělal čtvrt milionu. Jinak úředníci zapírají, seč jim síly stačí a za zmínku stojí, že v tomto úsilí nestojí osamoceni. Zastal se jich Úřad na ochranu osobních údajů, který doporučuje verdikt Nejvyššího správního soudu nerespektovat. Za případné poskytování informací chce dokonce rozdávat pokuty.

„Je to smutná ukázka právní kultury, rozsudky nejvyšších soudů přece nejsou něco, co se bere jen tak," poznamenává k tomu předseda MSS Josef Baxa.

Není bez zajímavosti, že informace o příjmech odmítla poskytnout také ředitelka kanceláře prezidenta Markéta Kadrnáčková. Z pozice své funkce rozhodla, že ona o svém platu nikoho informovat nebude.

Související:
Fejk se chce obrátit na soud kvůli ochraně osobnosti
Odborář Dušek: Fejk má zlatou trafiku, ale jeho šéf bere šestkrát tolik

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…