Knihkupci a nakladatelé napsali poslancům kvůli DPH

07.07.2011 18:18

Oficiální výzvu na obranu knih na internetových stránkách Svazu knihkupců a nakladatelů podpořilo k dnešku více než 160.000 lidí. Na Staroměstském náměstí protestovalo proti záměru 22. června 500 lidí.

Knihkupci a nakladatelé napsali poslancům kvůli DPH

Knihkupci a vydavatelé požádali formou otevřeného dopisu poslance, aby se před úterní mimořádnou schůzí seznámili s vlivem daně z přidané hodnoty na knižní produkci. Obávají se, že plánované navýšení daně v příštím roce z deseti na 14 procent a v roce 2013 na 17,5 procenta ztíží přístup občanů ke knihám a následně v delším časovém měřítku poškodí rozvoj vzdělanosti a konkurenceschopnosti celého národa. Poslanci o DPH podle programu mimořádné schůze příští týden hlasovat nebudou. Možná k tomu dojde na konci srpna.

Proti je i ministr kultury

 "Nejtíživěji dopadne na učebnice, odborné a překladové knihy," stojí v dopise, který ČTK získala od tajemnice Svaz českých knihkupců a nakladatelů Marcely Turečkové.

"Celkem 200 milionů korun, které se při zvýšeném DPH podle odhadu ministerstva financí z prodeje knih vyberou navíc, je částka pro státní rozpočet nevýznamná, naopak zúžení knižní produkce může mít v budoucnu vážné důsledky," uvádějí knihkupci a nakladatelé. Apelují na zákonodárce, aby zapomněli na programové rozdíly, odložili pohodlí stranické disciplíny a zabránili hrozící škodě.

Oficiální výzvu na obranu knih na internetových stránkách Svazu knihkupců a nakladatelů podpořilo k dnešku více než 160.000 lidí. Na Staroměstském náměstí protestovalo proti záměru 22. června 500 lidí.

Proti navýšení daně vystupuje i ministr kultury Jiří Besser (TOP 09 a Starostové). Jít proti vládě ale nedávno v pořadu České televize Otázky Václava Moravce odmítl. "Dával jsem připomínku k DPH za ministerstvo kultury jako ministr kultury, takže to bylo projednáno ve vládě," uvedl. Kabinet bez ohledu na jeho i další připomínky novelu zákona odsouhlasil.

Čtěte:

Škatulata v sazbách DPH: Kalousek by knihy měnil za jídlo

Jandák: Vyšší zdanění knih postrádá racionální vysvětlení

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…