Reflex k malé reformě penzí: Klaus byl vždycky rovnostář

08.07.2011 7:23

Prezident Klaus sice často a rád mluví o zásadách volného trhu, ale když dojde na lámaní chleba, probudí se v něm rovnostář a zavzpomíná na staré časy, kde si všichni byli rovni, protože nikdo neměl nic. Komentátor Reflexu hodnotí Klausův postoj k malé důchodové reformě.

Reflex k malé reformě penzí: Klaus byl vždycky rovnostář

Klausův postoj k názorům českých ústavních soudců je dlouhodobě znám, je silně negativní. Svědčí o tom text, která uveřejnila Mladá fronta Dnes, v němž Klaus malou důchodovou reformu ostře napadá jako nelogickou. Ve své úvaze si prezidentova postoje všímá také autor Petr Holec. Jeho komentář zveřejnil server Reflex.cz

Bohatší lidé se starají o penze druhým

Prezident ve svém komentáři uvedl, že princip zásluhovosti, na kterém trvá Ústavní soud, nemá v oblasti starobních penzí své místo. Prý je to stejné, jako kdyby člověk, který platí vyšší daně, chtěl, aby na něj veřejné osvětlení svítilo intenzivněji.

Psali jsme: Pravice svému Klausovi rozumí: Důchody nízké a všem stejné

Holec ovšem dodává, že příměr hlavy státu není na místě, protože když člověk přijde domů, rozsvítí si vlastní světlo a intenzita venkovního osvětlení ho netrápí. Jenže když jde do penze, dostane jedinec mizivý důchod bez ohledu na to, kolik během své pracovní kariéry zaplatil státu. V konečném důsledku tak bohatší lidé dotují penze druhým lidem a sami jsou biti.  

Související:

Dienstbier (ČSSD): Klaus opětovně porušuje ústavní povinnosti hlavy státu

„Snad se v Klausovi ohledně důchodů znovu probudil starý dobrý rovnostář, jímž vždy zůstal, přestože občas rád mluví o volném trhu a jiných zajímavých věcech. Ostatně vždycky rád zavzpomíná na komunistické hory či dovolené, kde jsme si taky všichni byli rovni. Tehdy pro změnu proto, že nikdo neměl vůbec nic," říká k prezidentovu chování novinář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…