Pravicová vláda nás opakovaně podvádí, rozčiluje se odborářka

08.07.2011 20:55

Systém zdravotní péče v Česku je unikátní. Myslí si to předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. Lidé vnímají jako samozřejmost, že když zavoláte na linku 155, tak do patnácti minut přijede záchranka. Jenže ono to tak samozřejmé není, varuje odborářka a dodává, že má obavu, co se zdravotnictvím provede pravicová vláda.

Pravicová vláda nás opakovaně podvádí, rozčiluje se odborářka

Dvanáctého července zasednou poslanci do sněmovních lavic, aby projednali další reformní zákony, mezi jinými i zdravotnickou reformu, která je trnem v oku odborářů. Po té, co zorganizovali stávku v dopravě, proto chystají novou akci - lov na politiky. A co se odborářům nelíbí na zdravotnické reformě? O tom v pořadu ČT Hyde Park hovořila předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.

Lovem na politiky se prý rozumí toliko jen to, že je třeba počkat na politiky v jejich regionálních kancelářích a vysvětlit jim, co se odborářům nelíbí, vést s nimi debaty u kulatého stolu na téma zdravotnictví.

Hrozí dvojí lékařská péče? Pro chudé a bohaté?

Jedna z divaček se ptala, zda hrozí, že se některé dnes standardní operace staly nadstandardem tak, jak se o tom mluví například v případě laparoskopie. Žitníková se obdobného vývoje skutečně obává a právě proto se přiklání k protestům. Ministr sice slibuje, že si ohlídá, aby bylo co nejvíce operací bráno jako standard, ale Žitníková mu nevěří.

K tématu: Vyznejte se v reformě: Takto dnes Nečasova vláda změní zdravotnictví

„Korupce ve zdravotnictví je velký problém, v Ústeckém kraji u Krajské zdravotní a.s. nebo v Libereckém kraji. Nákup přes prostředníky nemocnicím prodražuje léky i přístroje. Upozorňujeme ministra na to, že prostředky najde tady a ne v poplatcích," říká Žitníková.

Související: Nikdo neví, jak se změní zdravotnictví. Levice vyhrožuje soudem

Jeden z diváků se ptal také na to, zda je pravda, že je na farmaceutické průmyslníky podána žaloba v Haagu za to, že si tyto firmy dělají z lidských těl výhodný byznys. O žalobě jako takové odborářka nic neví, ale léky za předražené označuje opakovaně

Konkurence do zdravotnictví nepatří

Ideologický spor se často vede také o to, zda má ve zdravotnictví fungovat konkurence, třeba v podobě více pojišťoven. Žitníková má jednoznačně za to, že do zdravotnictví konkurence nepatří.

Dále čtěte: Odboráři mají plán, jak porazit vládní reformy. Dufek ho prozradil

„Měli bychom mít zabezpečeno zdravotnictví tak, že by bylo jedno, kde Vás srazí auto. V Aši i ve Valašském Meziříčí by vás měli ošetřit stejně kvalitně. Ve zdravotnictví by se měl posílit princip solidarity a ne konkurence. Jako odbory máme ostatně za to, že na tak malou zemi, jakou Česko je, by nám stačila jediná zdravotní pojišťovna," tvrdí Žitníková.

Další velkou chybou by byla případná privatizace nemocnic, kterou nastartoval bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Mnohem důležitější by přitom bylo, aby nebyly finanční rozdíl mezi úhradami za pacienta mezi jednotlivými pojišťovnami. Považuje přitom za špatné, že VZP hrají za péči mnohonásobně více než soukromé pojišťovny.

Nejsem politická strana, bojujeme za občany

Další z diváků chtěl vědět, zda Žitníková přísluší k některé z politických stran. Odborářka odpověděla, že není členkou žádné politické strany. Pokusila se také vyvrátit mýtus, že odbory jsou čistě levicovou organizací. Prý to není pravda, protože někteří z jejich členů prý patří mezi členy Věcí Veřejných či ODS.

K věci: Profesor Keller: Budou vás léčit jako zvířata. Víc za peníze 

„Nejsme politická strana, jen se staráme o své členy, o občany a o veřejné dění," tvrdí Žitníková. Mezi jiným také uvedla, že je připravena podpořit generální stávku, která by vedla k pádu této vlády. Sama ovšem říká, že jako jednotlivec nemá šanci generální stávku zorganizovat.

„Pokud někdo napíše špatné programové prohlášení, kterým se vláda zaštiťuje, měl by to přiznat. Já sama bych to přiznala, ale vláda to nedělá. Nebere nás ani jako partnera jednání. Všechny naše připomínky odmítli ministři s poukazem na programové prohlášení. Vláda nás opakovaně podvádí," zlobila se v živém vysílání.

Svůj díl viny však prý nesou také média, která podle Žitníkové nedostatečně hovoří o negativních dopadech, které reformy přinesou a raději si všímají toto, že stávky v dopravě se nezúčastnilo moc lidí. Zapommíná se přitom na to, že většina stávkujících musela zůstat na pracovišti, protože jim to nařizuje zákon.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…