Pane ministře, doplaťte krajům 35 milionů korun, žádá Hašek

08.07.2011 21:22

Šéf Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) dnes jménem všech krajů zaslal dopis ministrovi školství Josefu Dobešovi, kterým žádá o úhradu bezmála 35 milionů Kč krajům jako doplatku za státní maturity.

Pane ministře, doplaťte krajům 35 milionů korun, žádá Hašek

Šéf asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) pro server ParlamentníListy.cz napsal, že skutečné náklady škol při státních maturitách vypočtené kraji činily 44,5 milionů korun, ministerstvo školství ale poskytlo dotaci pouze 9,7 milionů korun.


Podle Haškova dopisu kraje kvantifikovaly např. zvýšené výdaje na odměny předsedům maturitních komisí, odměny hodnotitelům písemných prací, cestovné, školení či za spotřební materiál. Kraje podle Michala Haška očekávají, že MŠMT rozdíl v co nejkratším čase doplatí.

Středočeský kraj chce skoro 3 miliony

Za zmínku také stojí, že senátor Marcel Chládek, který současné působí v pozici náměstka hejtman Středočeského kraje Davida Ratha (ČSSD) opakovaně vyzývá k tomu, aby ministr školství Josef Dobeš (VV) vrátil Středočeskému kraji náklady vynaložené na organizaci státních maturit. Kraj požaduje částku 2,7 milionu korun.

Myšlenka  státní maturity má své počátky v druhé polovině 90. let. Její legislativní ukotvení však proběhlo v roce 2004.

Více:

Chládek: Státní maturity žhavým adeptem na průšvih roku 2011

Dobeš vymýšlí plán: Chytří žáci by měli školám přinést peníze

Dobeš chce trestat neukázněné děti. Vyhazovem ze školy

##PROFIL 302##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…