Lessy si došlápl na vysoké výsluhy policistů

09.07.2011 7:46

Policejní prezident Petr Lessy se odhodlal vypořádat s vysokými výsluhami policistů. Podle jeho příkazu se přestanou uměle navyšovat odměny. V letošním roce tak policisté dostanou maximálně sto tisíc korun na řádných odměnách. Informuje o tom deník Právo.

Lessy si došlápl na vysoké výsluhy policistů

Dříve mohli policisté získat na odměnách za rok několik set tisíc až milión korun. Tyto odměny jsou přitom započítávány do výpočtu výsluh, na které má nárok každý policista po odchodu do civilu, pokud si odsloužil minimálně patnáct let.

Odměny udílel štědrý Martinů

Už by se tedy nemělo stát, že by policista odešel do důchodu a měsíčně pak pobíral 62 tisíc korun. Podle deníku Právo to byl případ bývalého náměstka policejního prezidenta Jiřího Houby nebo exšéfa odboru informatiky na prezidiu Gaba Beržiho.

Výsluhy získali tak, že rok před odchodem do civilu dostali statisícové odměny. Ty jim udělil bývalý policejní prezident Oldřich Martinů za mimořádné výsledky. Podle Lessyho to ale vrhalo špatné světlo na policii.

„Je to tedy uděláno tak, že od začátku letošního roku, odkdy jsem ve funkci, že není možné, aby výsluha policistům narostla díky těmto odměnám. Za prvé jsou zastropovány částkou sto tisíc za celý rok a za druhé u vrcholového managementu nejsou ani předpokládány a zatím se žádné ani nevyplácely," vysvětlil Lessy deníku Právo.

Policisté dostanou na odměnách maximálně sto tisíc ročně

Policejní ředitelé tedy letos nemají počítat s řádnými odměnami a řadoví policisté dostanou maximálně sto tisíc korun. Lessy připustil, že tato částka může být překročena, pokud půjde o mimořádnou zásluhu.

Vrcholné policisty si chce jejich prezident udržet pomocí mimořádných kázeňských odměn, které se ovšem nezapočítávají do výsluh po odchodu do civilu. Výše těchto odměn ovšem nesmí přesáhnout půl milionu korun.

Lessy se také rozhodl zveřejnit svůj příjem. „Mám ve funkci policejního prezidenta 76 tisíc korun hrubého včetně příplatku za vedení a osobního ohodnocení. Je to na normální žití, ale v žádném případě to není na to, abychom byli nějací bohémové," řekl Lessy v Právu.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…