Komentátor: Zrušení KSČM by byl její konec. Mašina by se zadrhla

09.07.2011 19:41

Komentátor Českého rozhlasu Petr Dudek ve své úvaze navazuje na četné poznámky a prohlášení o možném zrušení KSČM. Podle jeho slov by nešlo o nový začátek, ale o definitivní konec.

Komentátor: Zrušení KSČM by byl její konec. Mašina by se zadrhla

Dudek svůj názor opírá o přesvědčení, že zasloužilý elektorát KSČM žádný přechod pod novou značku neunese. Rozpadl by se. Spolehlivá a poslušná komunistická volební mašina by tak podle slov autora ztratila orientaci a zadrhla by se. Přejmenovaná strana by pak údajně mohla vzít stejně rychlý konec jako kdysi Levý blok. 

"Je ovšem pravda, že by ke slovu mohli přijít mladí, radikální levicoví vůdci. A kdo ví, třeba by si mezi nespokojenou antiglobalistickou mládeží, militantními ekology, zavilými pacifisty a zklamanými křiklouny z odborářských manifestací našli svoje voličské zázemí? Každopádně by to pro KSČM v její současné podobě znamenalo konec, nikoliv nový začátek," domnívá se Dudek.

Ten své argumenty mimo jiné opírá o prohlášení TOP 09 a ODS. Jak ovšem pro ParlamentníListy.cz uvedl senátor občanských demokratů Tomáš Töpfer: "Zakazovat KSČM v roce 2011 mně připadá poněkud po sezóně. Jestli se to nepovedlo hned po roce 1989, pak je lepší se věnovat důležitějším věcem. Například nabízet taková řešení a takový program, aby KSČM ztratila svůj volební potenciál. Ovšem extrémisté jsou v každé společnosti. Bohužel."


Vnitro rušení nedoporučuje

Obdobně se naší redakci vyjádřil poslanec ČSSD Vítězslav Jandák: "To měli udělat už dávno ti před námi, když pro to byla ve společnosti ideální nálada. Místo toho ale ministerstvo vnitra v první polovině devadesátých let, tedy v tom nejvhodnějším období, schválilo stanovy i název KSČM. Proto si myslím, že dnes už nemáme možnost KSČM zrušit, neboť náš demokratický systém už ji jednou uznal jako demokratickou politickou stranu," vysvětlil ParlamentnímListům.cz jihočeský poslanec.

Doplňme, že speciální tým ministerstva vnitra v těchto dnech dokončil posudek, na jehož základě vláda rozhodne, zda požene KSČM před soud. Podle pátečního vydání Lidových novin, které mají dokument k dispozici, se tak nejspíš nestane. Tým, který připravoval také úspěšnou žalobu na zákaz extremistické Dělnické strany, totiž vydal negativní stanovisko. Není ovšem vyloučeno, že se vláda pokusí doporučení zvrátit.

Volební výsledek KSČM se v posledních volbách do Poslanecké sněmovny dostal na úroveň 11,27 procent. V roce 2006 to bylo 12,81 procenta a ještě o čtyři roky dříve 18,51 procenta.

K tématu:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …