Slovensko sa zabává: Fórem o českém poslanci Babákovi

09.07.2011 11:30

Poslanec Věcí veřejných Michal Babák je zřejmě skutečně kouzelník, jak na jedné z mnoha tajných nahrávek naznačila Kristýna Kočí. V taškách do banky (a následně na účty VV) nanosil přes 11 milionů, které ovšem neměl jak regulérně vydělat. O tomto fenoménu nyní kolují vtipy také u našich slovenských sousedů.

Slovensko sa zabává: Fórem o českém poslanci Babákovi

Finančně analytický útvar (FAÚ) ministerstva financí zjistil, že za poslední dva roky uložil Babák v bance 7,8 milionu korun. Z toho 6,5 milionu skončilo na kontě Věcí veřejných. Poslanec peníze složil vždy v hotovosti a ihned je přeposílal své straně. FAÚ na něj kvůli tomu podal trestní oznámení pro podezření z praní špinavých peněz.

Podle mluvčího policejního prezidia Jaroslava Ibeheje věc stále prověřuje útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality. Babák vysvětlovat své příjmy tím, že vlastní 15 procent akcií firmy Bene Factum za 30 až 40 milionů korun. Akcie údajně pořídil za 300 tisíc korun. Média ale poukazála na to, že jeho jméno není uvedeno v oficiálních dokumentech firmy. Několik auditorů také potvrdilo, že cena za prodej akcií je nesmyslná. Společnost Bene Factum je totiž za celou dobu své existence ve ztrátě 657 tisíc korun.

SLEDUJEME kauzu Babák


Přitom již v průběhu letošního roku vyšlo najevo, že o transakcích vědělo vedení Věcí veřejných. Na jedné z tajně pořízených nahrávek z porady této strany tehdejší šéfka klubu Kristýna Kočí dokonce uvedla: "No jestli Babák čaruje tak, jak se vypráví - že přinese v pytli půl milionu a dá vložit na účet VV - tak prosím, ať nečaruje."



Babák následně pro ParlamentníListy.cz reagoval stručným prohlášením. "Redaktorka MfD mi sdělila, že Finančně analytický útvar na mě podává trestní oznámení pro trestný čin legalizace výnosu z trestné činnosti. Prohlašuji, že o žádném takovém trestním oznámení nejsem informován," napsal. Je prý ovšem připraven s vyšetřovateli spolupracovat.

Podivné machinace kolem financování poslance Babáka nyní překročily politickou i zeměpisnou hranici. Na serveru vtipy.netroof.eu v sekci "nezaradené obrázky" je k vidění vtip, kterým dal jeho autor jasně najevo, co si o poslancových aktivitách myslí. Nechtěným vyvrcholením je pak reklama, která se náhodně objevuje vedle vtipu. "A potrebujete hotovosť? Výhodné pôžičky od spoločnosti PROFI CREDIT."

O tom, že Babák není v kategorii humoru nováčkem, svědčí i oficiální stránky renomovaného kreslíře Štěpána Mareše (navštivte web s kompletním archivem prací). Jak Štěpán Mareš prozradil ParlamentnímListům.cz: "Babáka jsem již kreslil, kterak čaruje, což bylo podle té citace z porady Věcí veřejných. Kreslí se dobře, pravda, není to úplný Copperfield, ale jeho karikatura se dá vyčarovat celkem dobře."


Slovensko o Babákovi, celý svět o Klausovi

Nejen na Slovensku, ale také v renomovaných periodikách Guardian či The Times neskrývali novináři své pobavení nad zmizením pera, které během oficiální návštěvy Chile skončilo v kapse prezidenta republiky Václava Klause. Oba deníky navíc uvedly, že video zachycující Klause při tiskové konferenci s jeho chilským protějškem Sebastiánem Pinerou, se stalo na YouTube.com nečekanou senzací. Známý excentrický politik byl natočen, jak si kradmo strčí protokolární pero do kapsy svého saka, uvedli v dubnu letošního roku The Times. "Neberte si na Hrad pero," doporučilo ve čtvrtek hned několik internetových nadšenců vítězce Wimbledonu Petře Kvitové, která oficiálně navštívila hlavu našeho státu.

PŘIPOMÍNÁME:


K tématu:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…