Schwarzenberg příští týden přivítá ministry z Kypru a Namibie

09.07.2011 12:17

Českou republiku navštíví příští týden ministři zahraničí Kypru a Namibie. Šéf kyperské diplomacie Markos Kyprianu bude v Praze jednat v pondělí, namibijský ministr Utoni Nujoma zde bude ve čtvrtek. Setkají se s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. ČTK o tom informoval Černínský palác.

Schwarzenberg příští týden přivítá ministry z Kypru a Namibie

Ostrovní Kypr je členským státem EU, proto hlavním tématem jednání budou evropské otázky. Kyperský ministr zahraničí do Česka přijede po 12 letech, uvedlo ministerstvo zahraničí.

Rozdělení Kypru by se podle přání OSN mělo vyřešit do října

Kyperský ostrov je rozdělen na dvě části a dosavadní jednání o znovusjednocení se zatím nezdařila. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun ve čtvrtek řekl, že do října očekává dohodu kyperských Řeků a Turků o klíčových otázkách týkajících se budoucnosti ostrova.

Ostrov je rozčleněn od roku 1974, kdy jeho severní část obsadila turecká vojska v reakci na pokus nacionalistických kyperských Řeků o převrat a připojení ostrova k Řecku. V roce 1983 byla vyhlášena Severokyperská turecká republika, kterou ale uznává pouze Ankara. EU sice formálně celý Kypr považuje za svého člena, ve skutečnosti ale unijní pravidla platí pouze v řecké části Kypru, kde se například používá i euro.

Namibie má bohaté zásoby nerostů a ropy

Ministr zahraničí africké Namibie bude v Česku vůbec poprvé. Vzájemné návštěvy mezi českými a namibijskými představiteli jsou řídké. Prezident Namibie a ministr obrany této země byli v Česku v roce 1999. V témže roce do Namibie odcestoval český ministr obrany.

Namibie leží mezi vodami Atlantiku a pouští Kalahari, na přelomu 19. a 20. století bylo její území německou kolonií, později patřilo pod Jihoafrickou republiku (JAR). Přestože je Namibie rozlehlá, žije v ní jen kolem dvou milionů obyvatel. Nezávislost na JAR získala teprve v roce 1989. Namibijci sice získali svobodu, sociální rozdíly ale zůstaly. V této zemi pomáhá česká nezisková organizace Člověk v tísni, zaměřuje se především na lidi nemocné HIV/AIDS a tuberkulózou.

Namibie je významným producentem diamantů a jiných nerostných surovin, jako jsou zinek, uran, stříbro, olovo, měď a zlato. Agentury tento týden oznámily, že podél jižního pobřeží země byly nalezeny zásoby ropy v rozsahu zhruba 11 miliard barelů. Podle tamního ministra těžby a energetiky Isaka Kataliho by se s těžbou mohlo začít již v roce 2015.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…