Mladší z bratří Mašínů: Kvůli Havlovi komunismus v Česku jen kvete

11.07.2011 6:56

Ohledně vyrovnání se s komunistickou minulostí vykročil premiér Petr Nečas správným směrem. Naopak kvůli exprezidentovi Václavu Havlovi a jeho pomatené ideologii v Česku komunismus jen kvete. Postoje bratří Mašínů, kteří žijí v USA, jsou pevné jako skála. Mladší bratr Josef také míní, že odškodnění účastníků třetího odboje je pouze symbolickou náplastí, protože jich až tak moc nebylo a skoro žádný už nežije.

Mladší z bratří Mašínů: Kvůli Havlovi komunismus v Česku jen kvete


„Směr, kterým se Česko ubírá, byl předurčen vůdci sametové revoluce již roku 1989. Rozhodnutím nevyloučit komunisty z veřejného života, legalizováním krádeže majetku a beztrestností jimi spáchaných zločinů. Současná situace, i když vážná, je pouhým šermířským soubojem na okraji základního problému nevyrovnání se s minulostí a pro mne tudíž bez velkého významu. Jednotlivé aktéry politického dění dobře neznám a situaci zevrubně nesleduji," sdělil ParlamentnímListům.cz Josef Mašín.

Produkt zločinných komunistů

Politická situace se za posledních dvacet let v Česku nezměnila. To si myslí v USA žijící Ctirad i Josef, ale i jejich sestra Zdena Mašínová bydlící na Moravě. Proto ji spolu až tak moc nerozebírají.

„Kvůli Václavu Havlovi a dědicům jeho pomatené ideologie žije komunismus v Česku i nadále. A stále se mu dobře daří," říká Mašín mladší.

Zdravotní stav Václava Havla:
Havel se cítí vyčerpaný. Doma o něj pečují Dagmar, lékaři i sestry

Nad vyjádřením komunistické poslankyně Marty Semelové o tom, že by měli být odměňováni pohraničníci střílející lidi, co za komunismu utíkali na Západ za svobodou, se až tak nepozastavuje: „Tato poslankyně je produktem společnosti, která nepotrestala zločiny spáchané zločinným komunistickým režimem."

Ostatně před šedesáti lety byla pohraniční stráž schválením příslušného zákona Národním shromážděním zřízena.

Související:
Zákon o třetím odboji sněmovnou prošel. Bouchalo se ale do stolu


Vládu premiéra Petra Nečase, podle odpůrců nejhorší za posledních dvacet let, neodsuzuje. Váží si Nečasových postojů. „Důležitý je pro mě postoj premiéra Nečase k vyrovnání se s komunistickou minulostí, který vyjádřil společně s několika členy své vlády loňského čtvrtého srpna v Poděbradech během pohřbu Milana Paumera. To byl správný krok správným směrem. Zrušte komunistickou stranu, kontinuitu zákonů a soudnictví, podívejte se znovu na ústavu. Žádný z těch kroků není nedemokratický nebo bez předchozího příkladu v civilizovaných a skutečně demokratických zemích. V Česku chybí vůle a rovná páteř, ohnutá čtyřmi desetiletími komunistické indoktrinace," podotýká pro ParlamentníListy.cz Josef Mašín.


Odboj, odpor a disent

Za vzor vyrovnání se s totalitní minulostí dává německojazyčné země. „Vezměte si příklad z Německé spolkové republiky po druhé světové válce a z Norimberských procesů. Dnes je prodej Hitlerova Mein Kampfu v Německu odměněn vězením. Popírání holocaustu v Rakousku stálo historika Davida Irvinga dva a půl roku vězení," doplňuje Josef Mašín.

Přestože znění navrhovaného zákona o odškodnění účastníků třetího odboje nezná, hovoří o něm jako o symbolickém aktu. „Považuji za důležité rozlišovat odboj, odpor a disent. Bez definice tohoto pojmu tato diskuse neustane. Udaný obnos sto tisíc korun je pouze symbolický. Poněvadž těch, kteří byli činní v odboji, nebylo mnoho a ty, kteří hrůzovládu komunismu přežili, skoro žádné neznám," řekl s odkazem na vlastní rozhovor z internetového serveru bojovníci. Tam vše rozděluje do kategorií. Na odboj, což jsou lidé, kteří se zúčastnili boje proti komunistům se zbraní v ruce, sabotovali a napomáhali západním spojencům. Odpor naopak nenasazoval fyzické prostředky a disent se jen stavěl kriticky, ale neměl za cíl odstranění komunistického systému.

Nejde nám o medaile

Synové generála Josefa Mašína, jenž byl za odbojovou činnost za druhé světové války popraven Gestapem, bojovali se zbraní v ruce v letech 1951 až 1953 proti komunistickému režimu v Československu a posléze emigrovali přes východní Německo do západního Berlína. Protože při přípravě útěku zabili šest osob, je česká veřejnost v hodnocení jejich činů rozdělena na dva tábory. Jedna strana je považuje za vrahy a teroristy, druhá za národní hrdiny. V roce 1945 byli bratři Mašínové vyznamenáni prezidentem Edvardem Benešem čs. medailí Za chrabrost za osobní statečnost v době války. Roku 1998 byli navrženi na Čestnou medaili T. G. Masaryka, ale návrh byl zamítnut. Roku 2008 jim Plaketu předsedy vlády České republiky udělil Mirek Topolánek.

V těchto souvislostech se hovoří o tom, že by měli být bratři Mašínové oceněni prestižněji. Nicméně se i spekuluje, jestli by bratři zklamaní z poměrů v Česku nějaký řád ještě vůbec přijali? „Nikomu z naší skupiny nikdy o nějakou odměnu nešlo. Přesto si vážíme toho, že jsme byli již několikrát na státní vyznamenání navrženi. Otázka, zda bychom nějaké vyznamenání přijali nebo odmítli, je hypotetická, protože nám nikdo nikdy žádné státní vyznamenání nenabídnul," odmítá spekulace v závěru rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz Josef Mašín.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…