Ekonom varuje: Rozpočet pro příští rok se může dostat do slepé uličky

11.07.2011 13:47

Jak je to s naší ekonomikou pod drobnohledem zahraničních pozorovatelů, v komentáři týdeníku Respekt rozebíral bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer. Také zhodnotil reformy vlády Petra Nečase a kriticky pohlížel na sestavování rozpočtu pro příští rok.

Ekonom varuje: Rozpočet pro příští rok se může dostat do slepé uličky

Americká investiční společnost BlackRock podle bývalého viceguvernéra ČNB Luďka Niedermayera považuje Českou republiku za důvěryhodnějšího dlužníka, než je Francie či Velká Británie. I Brusel prý nijak ekonomiku Česka nezatracuje.




„Na druhé straně detailní pohled do naší ekonomiky ukazuje, že máme problémy s rozpočtem a podle prognózy Evropské komise bude český růst patřit k těm nejpomalejším v rámci střední a východní Evropy," připomíná v Respektu ekonom Niedermayer.

Vláda si podle něj vede lépe v dílčích tématech, která si sama vytýčila a to například ve změnách fungování veřejného sektoru, v konci zadlužování, či ve zvýšení transparentnosti státu.

Není jasno kolem penzijní reformy

Kabinetu ale ekonom vyčítá to, že stále nemá jasno okolo penzijní reformy. „Důležité detaily penzijní reformy, například vztah mezi druhým a třetím pilířem (spořením v nových soukromých fondech a už existujícím penzijním připojištění) ještě stále nejsou jasné, stejně jako počet fondů, které vzniknou," vypočítává v komentáři.

Jako pomyslný políček vládě dává to, že měla k dispozici kvalitní domácí podklady a zahraniční doporučení, ty však často nebrala na vědomí nebo je znehodnotila kompromisy, navíc spíchnutými horkou jehlou.

„I v případě, že vláda reformu penzí provede správně a postupně doladí její parametry, dopustila se chyby, že nedokázala o její vhodnosti přesvědčit opozici ani část veřejnosti. To se může v budoucnu vymstít," zmiňuje další přešlap vlády.

Heger našel odvahu

Ani reforma zdravotnictví neušla kritice Niedermayera. Přesto ve svých řádcích chválí ministra zdravotnictví Leoše Hegera, že našel odvahu konečně veřejně říct, že léčit nebudeme vždy těmi nejmodernějšími postupy, ale podle toho, na co budeme mít peníze.

„Proto je tak důležité nastavit rozumné a jasné standardy a rozsah a kvalitu zaručené péče. Logickým důsledkem takového kroku je pak samozřejmě debata o nadstandardech, která je politicky dráždivá," píše dále ekonom, který nyní pracuje ve společnosti Deloitte ČR.

Podle něj bude muset vláda ale přesvědčit veřejnost, že zdravotní reforma je důležitá a to minimálně stejně jako zprůhlednění veřejných tendrů.

Niedermayer ale pokračuje v cupování vlády v komentáři dál. Jen pár drobných bodů údajně dostává ta část jejího vládnutí, kde se zaobírala daňovými reformami, školstvím anebo novelou zákoníku práce.

„Vyslovených chyb se zatím nedopustila, pokud pomineme brzké omezování stavebního spoření nebo ne zcela domyšlené dodatečné zdanění solárních elektráren. Nečasova středo - pravicová vláda totiž v zásadě chápe, co se v ekonomice děje a co by vláda měla nebo neměla činit," uvádí dále.

Rozpočet? Výhled dál je ještě horší...

Nakonec se Niedermayer věnuje jen otázce rozpočtu, kde to prý povážlivě skřípe. „Loni došlo i při příznivém vývoji ekonomiky k překvapivě nízkému plnění příjmů rozpočtu a ani letošní rozpočet, stojící na krátkodobých úsporách, příliš dobře nevypadá. Výhled dál je asi ještě horší....," poznamenává.

Podle něj se může rozpočet dostat do slepé uličky především proto, že se nesnižují výdaje na straně státu (také v důsledku zmíněné neschopnosti reformovat ´vnitřek státu´) a také kabinet nechce snížit ani daně. To pak podle něj povede jen k dalším z ekonomického hlediska nežádoucím škrtům, kdy se například zbrzdí potřebné investice.

„S vědomím všech těchto faktů nelze dosavadní reformy Nečasovy vlády označit za vyslovené zklamání, ale ani za úspěch. O tom, jak bude jeho vláda hodnocena v budoucnu, rozhodne schopnost jejich členů tlumit vzájemné půtky a větší důraz na boj proti korupci," dodává  pro Respekt Niedermayer.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…