Víme, kam má namířeno Radek John. Jde o policii

11.07.2011 18:34

VÍME PRVNÍ Předseda Věcí veřejných Radek John je poté, co opustil post vicepremiéra a předsedy Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí, poslancem bez funkce. Není ani členem žádného sněmovního výboru. Jako předseda koaliční strany by nyní měl získat funkci šéfa některého ze sněmovních výborů.

Víme, kam má namířeno Radek John. Jde o policii

Podle informací ParlamentníchListů.cz je jednou z možností, že se Výbor pro obranu a bezpečnost rozdělí na dvě části, přesněji řečeno na dva výbory. Jeden, který by byl příslušný k rezortu obrany, a druhý, který by měl v kompetenci otázky vnitřní bezpečnosti spojené s ministerstvem vnitra. Exministr vnitra John by šéfoval právě výboru, který by měl v kompetenci kontrolu vnitra, tedy zejména problematiku policie. Informaci potvrdily ParlamentnímListům.cz dva zdroje z ODS a jeden z Věcí veřejných.

Sledovali jsme téma: vládní krize 

Jedna z možných variant

„Je logické, že by měl mít předseda koaliční strany důstojnou funkci, v níž by naplňoval protikorupční program Věcí veřejných," řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen Věcí veřejných.

Personálie ve Věcech veřejných:
Bárta chce vést poslanecký klub VV. I když ho bude stíhat policie

Naprosto nezávisle tuto informaci potvrdil redakci ParlamentníchListů.cz i vysoce postavený člen ODS s tím, že je to možná, i když zatím nestvrzená varianta. „Je to jedna z možných variant, o které se hovoří, ale není rozhodnuto," řekl redakci další člen vedení ODS.

V současnosti je předsedou Výboru pro obranu a bezpečnost exministr vnitra František Bublan z ČSSD. V případě, že by byla stvrzena dohoda na vzniku dvou nových výborů, záleželo by na tom, kterého z dvou dotyčných výborů by se stal členem. S ohledem na jeho zaměření by se spíše jednalo asi o výbor týkající se vnitra, čímž by ale přišel o předsednické křeslo, které by připadlo Johnovi.

Exministr vnitra

Radek John byl 13. července loňského roku jmenován ministrem vnitra v nové Nečasově vládě s tím, že jeho prioritami bude omezení korupčního prostředí na daném ministerstvu a boj proti extremismu. Na konci prosince 2010 pak prosadil odvolání policejního prezidenta Oldřicha Martinů. 24. ledna 2011 jmenoval do funkce nového policejního prezidenta Petra Lessyho. Kolem policejního prezidenta vznikla mezi ODS a VV přestřelka.

SLEDUJEME téma policejní prezident

Dne 11. dubna 2011 premiér Petr Nečas předal prezidentu republiky návrh na jeho odvolání z vlády. Po dohodě v koalici ho 21. dubna prezident z funkce ministra vnitra odvolal a nahradil ho bezpartijní Jan Kubice. Po odvolání z funkce ministra vnitra 21. dubna 2011 zůstal v kabinetu na pozici místopředsedy vlády. 27. dubna byl zřízen Vládní výbor pro koordinaci boje s korupcí, jehož předsedou se stal.

V květnu 2011 se pro neshody s premiérem Nečasem, především v personální politice svého úřadu a pro nedostatečný pocit podpory v boji proti korupci, rozhodl odejít z vlády a nabídl předsedovi vlády rezignaci. Ten ji 17. května přijal a prezident republiky pak 20. května místopředsedu vlády odvolal. Na konci května byl John zvolen staronovým předsedou Věcí veřejných.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…