Babák přiznal dluhy za téměř 16 milionů

12.07.2011 11:10

Také poslanec Věcí veřejných Michal Babák se musel přiznat ke svému majetku. Udělal to na poslední chvíli. Podle zjištění serveru iDnes.cz má Babák dluhy přes 16 milionů korun.

Babák přiznal dluhy za téměř 16 milionů

V čestném prohlášení uvedl poslanec, že si vzal dvě hypotéky za celkem 12 milionů korun a navíc dvě půjčky dohromady za necelých 4,5 miliony korun. Společnost WCM CZ mu půjčila 3,5 milionu a milion korun si půjčil od firmy MxB, kde je společníkem.

Akcie Bene Factum vyčíslil mezi 25 a 35 miliony

Ve vedlejších příjmech Babáka figuruje prodej akcií společnosti Bene Factum. Jejich hodnotu ale Babák nevyčíslil přesně. Uvedl cenu mezi 25 a 35 miliony korun, píše server iDnes.cz.

Za pronájem nemovitostí si Babák vydělal téměř milion korun. Jako odměnu za členství ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny dostal 60 tisíc a ze společnosti MxB, kde působí jako jednatel, dostal 50 tisíc korun.

Babák se dostal pod drobnohled novinářů, když se zjistilo, že si půjčil miliony z firmy WCM CZ. Ta ovšem byla na pokraji krachu. Babák to ale vysvětlil tím, že WCM CZ dostala peníze od nejmenované fyzické osoby.

Nevyjasněný je také prodej akcií Bene Factum. Podle poslance měly původně hodnotu 300 tisíc korun. Navýšení hodnoty akcií pak Babák vysvětloval obratem firmy. Server iDnes.cz ale upozorňuje, že podle bilance firmy zveřejněné v obchodním rejstříku do roku 2009 se nemohla cena akcií tak výrazně znásobit.

S přiznáním si dal „čaroděj dobroděj" na čas

Babák majetkové přiznání odevzdal na poslední chvíli a navíc s několika opravami. Serveru iDnes.cz to řekl poslanec Jeroným Tejc (ČSSD), předseda sněmovního mandátového a imunitního výboru, ke kterému politici dávají svá čestná prohlášení.

Ve straně Věci veřejné působí Babák jako ekonomický expert. Také se zde o něm mluví jako o tom, kdo dokáže „čarovat" s penězi. Označení vyšlo najevo z nahrávky tajně pořízené na poradě vedení VV. Babák sám se označil za „čaroděje dobroděje".

Babáka nyní prověřuje policie a jeho příjmy jsou také v hledáčku finančního analytického útvaru (FAÚ) ministerstva financí.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…