Liška se zlobí na Klause. Omilostnil Kubáčovou kvůli stranickým vazbám

12.07.2011 16:31

Václav Klause se rozhodl omilostnit Alenu Kubáčovou. Bývalá lékařka byla odsouzena za zpronevěru na sedm let. Proti rozhodnutí prezidenta se postavila Strana zelných, která obvinila prezidenta, že tak učinil kvůli bývalým stranickým vazbám. Prezident Liškovo nařčení popřel.

Liška se zlobí na Klause. Omilostnil Kubáčovou kvůli stranickým vazbám

Alena Kubáčová byla v letech 1994-2002 zastupitelkou ODS v Brně - Novém Lískovci. Předseda Strany zelených Ondřej Liška obvinil prezidenta Václava Klause, že Kubáčkovou udělil milost právě kvůli stranické příslušnosti.


„Rozhodnutí Václava Klause udělit milost bývalé stranické kolegyni, která v době jeho šéfování ODS zastupovala tuto stranu v místní samosprávě, považuji za skandální. Prezident by měl své rozhodnutí přehodnotit, neboť podezření, že se nechal ovlivnit stranicko-politickými sympatiemi k odsouzené podvodnici je vážné," řekl Liška serveru Novinky.cz.

Žádné vězení ani pokuta

Hrad Liškovo tvrzení popřel. „Udělit někomu milost je právem prezidenta republiky. Kastování lidí dle stranické příslušnosti při zkoumání a posuzování stovek žádostí o milost je holý nesmysl a hlava státu tak rozhodně nečiní. Rozhodují jiné důvody, mnohem závažnější," brání se mluvčí prezidentského úřadu Radim Ochvat. Důvodem je prý hlavně vysoký věk šestašedesátileté lékařky. Klaus Kubáčové prominul trest odnětí svobody i pokutu.

Bývalá lékařka Alena Kubáčková byla loni v březnu odsouzená k sedmiletému odnětí svobody a osm let nesmí vykonávat lékařskou činnost. Navíc musí zaplatit pokutu půl miliónu korun. Lékařka organizovala podvod s falešnými neschopenkami, čímž připravila stát o 13 miliónů korun.

Čtěte více:
Liška (SZ): Klausův coming out 
Klaus udělil devět milostí
Experti: Nepodepsáním zákona Klaus porušuje ústavní povinnost 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…