Přežije KSČM? Rozhodne vláda

12.07.2011 15:39

Vláda na svém středečním zasedání projedná analýzu ministerstva vnitra o možnosti pozastavení činnosti Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM). Právní experti úřadu podle deníku Lidové noviny (LN) kroky vůči KSČM nedoporučují. Podle LN ale není vyloučeno, že se vláda doporučení pokusí zvrátit.

Přežije KSČM? Rozhodne vláda

"Program strany v kontextu projevů jejích představitelů, oficiálních materiálů či webových prezentací neodůvodňuje závěr, že právní kroky vůči KSČM by mohly mít naději na úspěch," citoval deník závěr analýzy.

SLEDUJEME téma: Zrušení KSČM

Semelová: Třetí odboj je paskvil

Rozruch ve sněmovně opakovaně vzbudily například výroky poslankyně KSČM Marty Semelové v souvislosti s projednáváním zákona o protikomunistickém odboji. Uznání a ocenění by si podle poslankyně zasloužili spíše pohraničníci bránící komunistické hranice. "Předložený návrh zákona o třetím odboji je paskvil. Zcela pomíjí všechny mezinárodní a historické souvislosti, umožňuje ocenění vrahů a násilníků, uráží normální poctivé lidi, kteří zde žili a pracovali," řekla v červnu.



"Projevy Semelové jsou nepochybně značně nemravné, ve společnosti nepřijatelné a hrubě neslušné. Poslankyně Semelová však není ve vedení strany, není ani ve stínové vládě KSČM. (...) Je patrné, že nejde o oficiální rétoriku strany," uvedli podle LN analytici vnitra.

Nejsou důkazy

KSČM podle nich nenaplňuje žádný z bodů, které Nejvyšší správní soud v minulosti vyjmenoval jako možné důvody pro zrušení politické strany. Právní experti podle deníku nenalezli důkazy, že by strana aktivně spolupracovala se sdruženími, která prosazují komunistickou ideologii agresivněji, demokracii prý neohrožuje.

"Je nutné brát v úvahu, že strana již dvacet let funguje v rámci demokratického právního státu a zatím nic nenaznačuje, že by se s chováním KSČM společnost nedokázala vyrovnat v rámci demokratických voleb," citovaly LN z dokumentu.

K věci:
Dolejš si zanadával na bývalou KSČ. V den výročí pohraniční stráže

Raději komunisté než nacisté

Pro možné zrušení podle něho nehovoří ani rozsudky Evropského soudu pro lidská práva. "Z analýzy rozsudků vyplývá, že soudy jsou po skončení studené války tolerantnější vůči komunistické ideologii než k ideologii nacistické," uvedli tvůrci analýzy.

Podle deníku je však na vládě, zda se bude stanoviskem právníků vnitra řídit, a není vyloučeno, že se návrh nakonec dostane k soudu. "VV jsou pro využití maxima právních a odborných možností. Jde o významný precedens, který by měl rozhodnout s veškerou vážností soud," tlumočil deníku názor ministrů za VV stranický mluvčí Jakub Žižka.

DOKUMENT Petice za zrušení KSČM

Vondra: KSČM a soudružka Semelová tu nemají co dělat

Ještě radikálnější je ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). "Třeba vystupování soudružky poslankyně Semelové ve mně posílilo názor, že KSČM není standardní politickou stranou a na české scéně nemá co dělat," uvedl.

Také poslanec Stanislav Polčák (TOP 09), který ve sněmovně prosadil, aby se "urychlilo projednání návrhu na pozastavení činnosti KSČM", podle LN tvrdí, že posudek ministerstva nemusí být poslední nadějí. "Nepřekvapuje mě, že vnitro zákaz nedoporučuje. To neznamená, že to za čtvrt roku nemůže být jinak. Díky poznatkům jiných orgánů, nadále probíhá monitoring činnosti strany," řekl deníku.

Čtěte více:
Agrese KSČM překročila hranice, které sněmovna snese, míní Pospíšil 
KSČM zřejmě přežije. Rozhodnutí je na vládě 
Komentátor: Zrušení KSČM by byl její konec. Mašina by se zadrhla 

reklama

autor:

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…