Praha 1 nechce mít protidrogové centrum Drop in blízko turistů

13.07.2011 13:19

Praha 1 vypověděla nájemní smlouvu metadonovému centru v ulici Ve Smečkách, ve kterém se léčí drogově závislí lidé. Radnici se nelíbí, že provoz centra zatěžuje blízké okolí Václavského náměstí a území Prahy 1, i když se v něm léčí drogově závislí z celé Prahy. Organizace Drop in, která jej provozuje, má na hledání nových prostor devět měsíců. Novinářům to ve středu řekl starosta první městské části Oldřich Lomecký (TOP 09). Odborníci s výpovědí nesouhlasí.

Praha 1 nechce mít protidrogové centrum Drop in blízko turistů

Činnost centra velmi zatěžuje okolí Václavského náměstí, myslí si Lomecký. Do centra podle něj dochází na léčbu asi 120 těžce závislých narkomanů, z Prahy 1 jich je pouze šest. Dodal, že metadonová centra by měla být rozptýlena po celé Praze, aby se narkomani nesoustředili v turistickém centru metropole.

Koncepční řešení problému by měla hledat drogová komise pražského magistrátu. "Devítiměsíční výpovědní je dostatečně dlouhá doba, aby bylo možné najít koncepční řešení," řekl Lomecký.

Drop in navštěvují narkomani, co se chtějí vrátit do společnosti

Podle vedoucího lékaře organizace Drop in Jiřího Presla odstěhování centra problém s drogově závislými v centru nevyřeší. "Při vší úctě k panu starostovi, on o této problematice moc neví," poznamenal. V okolí Václavského náměstí se podle něj soustřeďují problémoví narkomani. V rušné oblasti totiž mají větší možnost získat krádežemi nebo žebráním peníze na drogy.

"Naše klientela ale nepatří k těmto problémovým narkomanům, nejsou to ti, co si píchají drogy v podchodech," zdůraznil s tím, že centrum navštěvují lidé, kteří se pokoušejí o návrat do společnosti.

S myšlenkou zřízení více metadonových center po celém území metropole souhlasí. "Teoreticky by to bylo fajn, v praxi si to ale nedovedu představit," řekl. Problémem mohou být peníze i obava městských částí přijmout na své území podobnou činnost.

Výpověď metadonovému centru se nelíbí ani krajské drogové koordinátorce Nině Janyškové. "Jakmile jedna část skládačky vypadne, tak se to vždycky někde projeví," řekla novinářům. V Praze je podle ní metadonových center nedostatek.

Chybí Praha 0, kam by se odsunuly problémy

Přivítala ale dlouhou výpovědní lhůtu, kterou radnice Drop in dala. "Lze tak hledat řešení," uvedla. Koncepci má připravit protidrogová komise magistrátu. Uvědomuje si ale, že hledání jiných prostor a případný vznik více malých středisek může narazit na nezájem městských částí. "Praha nemá Prahu 0, kam by mohla přesunout všechny problémy," poznamenala.

Podle Lomeckého se Praha 1 nebude bránit tomu, aby se Drop in přestěhoval na jiné místo v městské části. Chce ale, aby to nebylo v takovém rozsahu jako nyní Ve Smečkách.

Centra si musí vydobít uznání od místních v lokalitě, kam se stěhují

Presl ČTK řekl, že se stěhování nebrání. Současné centrum je podle něj malé a potřebám Drop in nevyhovuje. Jiné prostory ale bude nutné zkolaudovat jako zdravotnické zařízení. Dodal, že organizace na další stěhování nemá peníze.

Podobně zaměřené organizace musí o potřebě své existence přesvědčovat místní obyvatele. Prudkou bouři protestů například vyvolalo přestěhování centra drogově závislých Sananim do lokality Na Skalce v Praze 5.

Související:

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…